Kertészkedés

2021.07.22. 15:00

Ha odafigyelünk, szépek maradnak

A növény leveleinek sárgulásával jelez, ha nem megfelelő körülmények között tartjuk.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A növény leveleinek sárgulását számos tényező elősegítheti, például valamilyen betegség, esetleg kártevők megjelenése és szorgos munkálkodása, illetve a növény elöregedését is jelezheti a változás. Összeszedtük, melyek azok az okok, amelyekre érdemes odafigyelni, megelőzni vagy megjelenést követően kezelni.

Ültessük naposabb helyre!

A fény kulcsfontosságú a fotoszintézis szempontjából. Ha a növény nem kap elég fényt, levelei sárgulással, kifehéredéssel jelezhetik a problémát. Ezért érdemes tisztában lenni az igényekkel, hogy pontosan tudjuk, mire van szüksége az adott növényfajtának. Cserepesek esetében a megoldás, ha naposabb helyre tesszük át, a földbe ültetett példányok esetében kicsit bonyolultabb a helyzet. Ha például egy fa vet rá árnyékot, azt meg tudjuk metszeni, de ha egy fal vagy épület, akkor sajnos a naposabb helyre való átültetés az egyetlen megoldás. Ami – bár nem is gondolnánk – akár stresszt is okozhat a növénynek. Azt, hogy nem szokta meg még az új környezetét átültetést követően, jelezhetik a sárgulásnak induló levelek, ez azonban még nem ok a pánikra. Egyszerűen csak figyeljük meg pár napig, és hagyjuk alkalmazkodni az új körülményekhez.

A levelek sárgulásának másik gyakori oka: a vízhiány. Ehhez elég néhány melegebb nap, nem kell tartósan aszályos időszaknak lennie. A forróságban a növény levelein keresztül több nedvességet veszít, mint amennyit a gyökerek felszívnak, így elindul a sárgulás folyamata. Ebben az esetben lassan és mélyen öntözzünk, illetve figyeljünk arra, hogy a növény alatti talaj folyamatosan, egyenletesen nedves maradjon. Ne öntözzük túl, hisz az is lehet a levelek fakulásának oka. A rossz vízelvezetésű talajok esőzéskor, öntözéskor átnedvesedhetnek, összetapadhatnak, ezzel elzárva az oxigén útját. Ilyen körülmények között a gyökerek nem tudnak lélegezni, ami a levelek, szárak sárgulásával, barnulásával járhat.

A túl sok, túl kevés víz után a folyadék rossz minősége is befolyásolhatja a növény életét. Ha csapvízzel öntözünk, nem árt ellenőrizni, hogy valóban megfelelő-e erre a célra. Számtalan növény érzékeny a vegyi anyagokra, a csapvíz pedig sok esetben erősen klórozott lehet. Ez kimutatható teszttel, és ha valóban így van, bevethetjük a desztillált vagy esővizet is a locsolásra.

A hőmérséklet is okozhat problémát. A hideg, a huzatos hely is okozhatja a növények sárgulását, ahogyan a forróság is. Ha van rá lehetőség, párásítsuk a lakás levegőjét, nehogy kiszáradjanak a zöldek, továbbá tartsuk fejben, hogy a hőmérséklet és a nedvesség szoros kapcsolatban állnak egymással. Ha például a növény hideg, huzatos helyen van, a körülötte lévő talaj folyamatosan nedves marad, így a virág nem képes felszívni a vizet.

Tápanyaghiány és gombák

Ami a nem megfelelő mennyiségű tápanyagot illeti, a nitrogén hiánya az egyik olyan ok, ami miatt a levelek sárgulni kezdenek. Viszont a talajból hiányzó vas, mangán, cink is hasonló elváltozást okoz. Ennek megoldására a legjobb módszer a talajvizsgálat elvégzése, ami által pontos információkat kapunk a tápanyagtartalomról, amiből pedig ki tudjuk következtetni azt, hogy egészen pontosan milyen tápanyagra van szüksége a növekedéshez, a levelek zöldüléséhez a növénynek.

A túlságosan lúgos talaj is lehet bűnös, az alkáli talaj közvetlenül kapcsolódik a tápanyaghiányhoz. 7 feletti pH-értékű talajban a vas kevésbé oldódik, így a magas vasigényű növényeknek (áfonya, azálea) savas közegre van szükségük, amiből elég vasat tudnak felszívni. Így az előzőleg említett módszert, a talajvizsgálatot összeköthetjük egy pH-vizsgálattal is.

Kórokozóveszély

Nagy veszélyt jelentenek a gombás, bakteriális betegségek is. A betegséget azonnal kezelni kell, a megjelenő kár­tevőket pedig ki kell irtani. Ahhoz, hogy a betegségeket elkerüljük, figyeljünk a kert higiéniájára, a talajrendezésére, hiszen sok kórokozó sok éven keresztül áttelel a talajban.

Végül a levelek, növény sárgulása az elöregedési folyamat része is lehet. Nem minden esetben jelent azonban veszélyt, figyelni kell a levelek megjelenéseinek gyakoriságát, illetve a mennyiségét.

(A borítóképen: A megfelelő virágoskert eléréséhez szükség van a folyamatos gondozásra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában