Ízvilág

2021.07.25. 10:00

Gyümölcsöt a grillrácsra

Könnyed, ízekben gazdag ételek készülhetnek, ha zöldséget vagy gyümölcsöt grillezünk.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nyáron szívesebben fogyasztunk kevésbé megterhelő ételeket, ezért gyakrabban vesszük elő a grillrácsot, hiszen a grillezett zöldségek és gyümölcsök egészségesek, lé- és vitamindúsak, valamint rostban gazdagok. Jól párosíthatóak húsokkal, sajtokkal, de önmagukban is fogyaszthatják azok, akik a vega vagy vegán életmódot követik, és ennek értelmében nem esznek húst vagy éppen semmilyen más állati eredetű táplálékot.

Manapság szinte már bármit meg lehet grillezni, a variációknak csak az ízlésünk szabhat határt. Ami a gyümölcsök grillezését illeti, elsőre furcsának tűnhet, pedig a húsok, sajtok mellé a roppanós, sült gyümölcs szinte elengedhetetlen. Különböző szezonális gyümölcsök alkalmasak grillezésre, a teljesség igénye nélkül például: az alma, a körte, eper, ananász, mangó, banán, dinnye.

A gyümölcsöket grillre kerülésük előtt nem szükséges bonyolultan előkészíteni.

Egyszerűen meg kell mosni, ahogyan azt tesszük a zöldségek esetében is. Meg is hámozhatjuk, magját is eltávolíthatjuk, majd kisebb darabokra fel is vághatjuk. A gyümölcsöket szobahőmérsékleten kell a tűzre rakni, ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy míg a külseje már megfeketedett, addig a belseje jéghideg marad. Ha alumíniumfóliába csomagoljuk, érdemes előtte egy kevés citromlé, folyékony vaj, ízlés szerint juharszirup egyvelegéből készült páccal megkenni. Vagy finomíthatjuk fűszerek hozzáadásával is, mentával, rozmaringgal, bazsalikommal, a csípősséget kedvelők akár borssal és csilivel. A gyümölcsnek 5-10 perc grillezése után lágynak és pörköltnek kell lennie. A grillezett gyümölcsökhöz rendkívül jól illik a vaníliafagylalt, ezzel együtt desszertként is felszolgálhatjuk. Azonban ha édességet készítünk, a rostélyt tisztítsuk meg, különben a finomság is átveszi az előzőleg a grillrácsra rápakolt hús ízét.


Grillezett zöldségnyárs

Hozzávalók: 1 kisebb cukkini, 1 padlizsán, 4 paradicsom, 2 vöröshagyma, 6 kisebb csiperke, 6 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál fűszersó

A gombát pucoljuk meg, majd a többi zöldséggel együtt mossuk meg, és csepegtessük le, vagy töröljük szárazra papírtörlővel. Szeleteljük fel kisebb darabokra vagy karikákra. Húzzuk a zöldségeket váltakozva a nyársra a nekünk tetsző sorrendben, tehetünk közéjük sajtot is. Ha lehet, a két végére paradicsom kerüljön.

A páchoz az olívaolajat keverjük el fűszersóval, nyomjunk hozzá fokhagymát, és kenjük át ezzel a zöldségeket. Utána mehetnek is a nyársak a grillre. Parázson többször megforgatva süssük nyolc-tíz percig. Közben kenegessük át többször a fűszeres olajjal. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg.

Királyrák- és sárgabarackgrillnyárs

Hozzávalók: 12 darab királyrák megtisztítva, 5 darab sárgabarack negyedelve Páchoz: 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 darab narancs leve, 1 darab lime leve, 3 gerezd fokhagyma, 1 darab gyömbérgumó meghámozva, lereszelve, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál mirin, só, bors ízlés szerint

Sózzuk és borsozzuk a rákokat ízlés szerint. Előkészített (beáztatott, ha grill felett készítjük) nyársra felváltva húzzunk barackot és rákot. Kezdjük a barackkal, és fejezzük is be azzal. Egy kis serpenyőben hevítsünk fel olajat, illatosra pirítsuk meg a gyömbért és a fokhagymát, adjuk hozzá a pác összes hozzávalóját, jól főzzük össze. Kenjük meg a nyárs mindkét felét a páccal gazdagon, majd egy kevés szezámmagolajon grillezzük meg a nyárs mindkét oldalát.

(A borítóképen: A grillnyársra felváltva húzhatunk zöldség- és gyümölcsdarabokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában