Kerttervezés

2021.07.31. 07:00

Gyerek és kutya mellett is lehet szép a kert

Érdemes figyelembe venni a gyerekek és a négylábúak igényeit is a kertépítéskor.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Amint a család gyermekkel vagy egy négylábú kedvenccel bővül, a kertet is át kell alakítani. Azonban ez még egyáltalán nem azt jelenti, hogy minden pompás növényről, a szép gyep gondolatáról is le kell mondanunk.

Biztonságos és izgalmas

A gyermek szempontjából a legfontosabb a biztonság és a felfedezésre váró, ingergazdag terület. Előbbi érdekében távolítsunk el a kertből minden olyan tereptárgyat – ásót, kapát, fűnyírót, sövényvágót, növényvédő szert –, ami komolyabb balesetet is okozhat, ha nem rendeltetésszerűen használjuk. Tartsuk azokat mindenképp zárt térben, garázsban, pincében, ahol nincs áram alatt, és a gyermek sem érheti el.

Emellett a tüskés, szúrós növényeket kerítsük el, ha semmi esetre sem szeretnénk megválni tőlük.

Ha új példányokat választunk, mindenképp részesítsük előnyben a baba számára is ártalmatlan fajokat. Ami az aknafedeleket illeti, rögzítsük megfelelően, a veszélyes törmelékeket pedig mindenképp szállítsuk el, mielőtt a kis felfedező útjára indul.

A csemete számára izgalmas kert legyen illatos, színes, tele buja cserjékkel, mászásra is alkalmas fákkal, pihenésre kitűnő területekkel.

Ami a pázsitot illeti, válasszunk strapabíró, ellenálló fűkeveréket, így mindenképp tartós marad hosszú éveken keresztül.

A homokozóhoz vezethet színesre festett fa járólapokból kialakított út, amiket akár le is süllyeszthetünk a földbe, így nem esik el benne a szaladgáló gyerkőc. Eső után azonban tartsuk szem előtt, hogy csúszóssá válhat, ami szintén balesetveszélyes.

Ahhoz, hogy ne csak a kert legyen bababarát, hanem a baba is kertbarát, ismertessük meg a körülötte lévő természettel és annak minden élőlényével, növényekkel, állatokkal egyaránt. Magyarázzuk el neki, mi történik, ha letaposunk vagy leszakítunk egy virágot. Vonjuk be a saját szintjén a kerti munkába. Ezzel közös élményeket is szerezhetünk.

Kortól függően más és más feladatokkal láthatjuk el a gyerkőcöket, a legkisebbekkel akár összegyűjthetjük a terméseket, gyomlálhatunk vagy a melegebb nyári napokon öntözhetünk is.

Igényeit tartsuk szem előtt!

Ami a négylábúakat illeti, az ő esetükben is érdemes néhány fontos tényezőre odafigyelni a kert kialakítása vagy átalakítása során.

Mivel a kutyák szeretnek a kerítés tövében járőrözni, így az odatelepített növények nem lesznek biztonságban. Ennek elkerülése érdekében hagyjunk meg egy szűk folyosót, aminek használatával nem okozhatnak kárt a zöldben, hozzáférhetnek a kerítés melletti területhez.

A sövényt is érdemes 30-40 centiméterrel beljebb ültetni. Figyeljük meg a kutyus által használt kerti útvonalakat, oda semmi esetre se ültessünk növényeket, zöldséget vagy díszágyást, hiszen könnyen megsérülhetnek. A gyakoribb útvonalakon a fű is kikophat, így érdemes kialakítani egy műutat, zúzott kővel, járólapokkal, hogy elkerüljük a hiányos gyep látványát. Füvesítéskor az állatok miatt szintén a strapabíró, ellenálló fűmagot érdemes választani.

Szakemberek szerint az eb megtanítható arra, hogy egy helyre piszkítson, ennek ellenére azt az egy helyet is megfelelően ki kell alakítani. Erre a célra használhatjuk a kert eldugottabb részét, ahová nem ültetünk semmit. A legjobb, ha ezen a részen a talaj laza szerkezetű. Takarítsuk rendszeresen, az ürüléket ne tegyük a komposztba. A vizelés esetében is a következetesség a lényeg, amennyiben időnk és energiánk engedi, minél gyakrabban ki kell vinni sétálni az ebet, ahol elvégezheti a dolgát. Ha ez nem megoldható, a kutya vizeletét hígítsuk fel vízzel, így kevésbé ártalmas a körülötte lévő növények, gyep számára.

Fontos a következetesség

Végezetül: félárnyékos, szélvédett helyre rakjuk a kutyaházat, amit érdemes alulról szigetelni. Friss vetés, palántázás esetén különösen fontos az elkerítés, hiszen a porhanyós, felásott föld csábító lehet az eb számára.

Az állatok esetében is kerüljük a szúrós, tüskés, mérgező növényeket, a vegyszereket. a rágcsálóknak szánt mérget a kutya által nem hozzáférhető csomagolásban helyezzük ki, az éles peremű eszközöket lehetőleg tároljuk zárt térben.

A szép kert és a kutya kapcsolata a következetes neveléssel kezdődik.

(A borítóképen: Nem árt, ha a strapát bíró fajta gyepet alakítunk ki a terhelésnek kitett kertünkben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában