Gólya Road­show

2021.07.03. 19:30

Gólyafiókákat gyűrűztek Tiszabábolnán is

A nyomon követéshez, megfigyeléshez szükséges gyűrűket kaptak több település kisgólyái.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Tiszabábolnán záródott a Magyar Madártani Egyesület (MME) Bükki Helyi Csoportjának Gólya Road­show-ja. Az elmúlt két hétben egyebek között Egerben és környékén, Ónodon, Emődön és Harsányban is gyűrűztek kisgólyákat. Tiszabábolnán az MME tagja, Seres Nándor tett alumínium- és színes gyűrűket a madarakra, közben pedig a jelenlévőknek – akik segédkeztek is a munkában – el is árult néhány dolgot az itt fészkelő gólyákról.

Bábolnán az áramszolgáltató munkatársainak segítségével azokra a fiókákra kerültek gyűrűk, amelyek kisebbek, például mert pótköltésből születtek. A nagyobbak már balesetet szenvednének, például kiugranának, kirepülnének a fészekből, amikor az emelőkosárral fölmennek hozzájuk. Ezért három fészek tagjait választották ki a jelölésre. A faluban vannak visszajáró gólyák, de költ itt szlovákiai és jászjákóhalmai fehér gólya is.

A madarak egy százaléka rendelkezik színes gyűrűvel, ezek távcsővel, digitális fényképezővel jól megfigyelhetők, és számuk alapján az MME adatbázisából lekérdezhetők adataik. Elmesélte, szoktak tőle is érdeklődni meggyűrűzött madarak holléte felől, nemrégiben Mezőcsáton találkozott egy ismerős, korábban sérült egyeddel, így tudott róla tájékoztatást adni a kérdezőnek. A gólyák 60-80 százaléka egyébként nem éri meg az ivarérett kort, azaz a három évet.

Nem csak gólyákat

Dél-Borsodban egyébként évente 120–200 gólya költ, 98 százalékuk a településeken belül. Idén vegyes képet mutatnak a költések. A gólyák augusztusban indulnak délre, néha Fokföldig is elrepülnek, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy itthon telelnek. A szülők néha megkésnek a költéssel, elmennek, a nem kellőképpen erős fiatalokat hátrahagyják, így azok itt maradnak.

A Madártani Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nem csak gólyákat, szalakótákat és kék vércséket is gyűrűz, a kerecsensólymok és egy parlagisas-pár életét is nyomon követi, valamint a földön fészkelő hamvas rétihéják fészkeit is földeríti, védőzónát jelöl ki körülöttük.

(A borítóképen: Seres Nándor visszateszi a fészkébe a meggyűrűzött gólyát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában