Kertművelés

2021.07.02. 18:00

Folyamatosan törődjünk is vele, ha szép zöld gyepet szeretnénk!

Az egész évben zöldülő felület titkáról kérdeztük Megyeri Szabolcs kertészmérnököt.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Folyamatos odafigyeléssel tartható csak fenn a gyep tetszetős állapota egész évben – kezdte a témával kapcsolatos gondolatait a kertészmérnök. – A megjelenő gyomokat távolítsuk el, szellőztessük a gyepet, a megjelenő kikopott foltokon mindig végezzünk felülvetést. A fűnyírás során ne vágjuk túlságosan vissza, főleg az extrém meleg napokon, ez ugyanis a gyep kiégéséhez vezet. Várjuk meg a kánikulai napok végét, és csak akkor kezdjük meg a fűnyírást. Az öntözés mellett nagy gondot kell fordítani a tápanyagok utánpótlására is, ráadásul évszakonként más elemek túlsúlya szükséges az egészséges gyep számára. Ha mohásodik, akkor kén- és vas-szulfát-tartalmú műtrágyát használjunk, a területet pedig lombfésűvel tisztítsuk ki! Ne feledkezzünk el a rendszeres öntözésről sem, hiszen a nyári aszály víz hiányában megtizedelheti fűcsomóinkat – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ősszel se felejtsük el!

Arra a kérdésre, hogy milyen sajátosságokat igényelnek az egyes évszakok a gyepgondozásban, így válaszolt: a tavaszi gondozási munkák közül a legfontosabb a szellőztetés, mellyel a tömörödött talajt, valamint a túl sűrű gyökérzetet lazítjuk fel. Ezt követően érdemes egy felülvetést végezni. Tavasz végétől általában már kereshetünk alkalmat az első fűnyírásra is, melyet az időjárástól függően 2-4 hetente ismételhetünk egészen szeptember végéig, ezután a nyírás már elhagyható – javasolta.

– A nyári időszakban az ápolás a fentebb említett nyírásból, öntözésből és táp­anyag-kijuttatásból áll, ez utóbbihoz használjunk fenntartó, nitrogénben gazdag műtrágyát. Az öntözés a nyári napokon kora reggel vagy csak este, tavasszal és ősszel a nap bármely szakaszában elvégezhető. Amire még figyelni kell, az az egynyári gyomnövények megjelenése, ezeket mindig távolítsuk el. Legyünk a művelettel óvatosak, mert ha nem megfontoltan iktatjuk ki a gyomokat, kárt tehetünk a gyepben. Alkalmazzunk a területen nitrogéntartalmú, fenntartó gyeptrágyát. A fűnyírás során hagyjunk magasságot a fűnek, így nem fog kiégni. Öntözzünk kevesebbszer, de áztató öntözéssel. Ősszel sokan elfelejtik a gyepet, hiszen arra az évre már teljesítette tisztségét, de figyelni kell arra, hogy ekkor is gondoskodásra van szüksége. Ekkor már a nyírást fokozatosan elhagyhatjuk, a trágyázást pedig folytassuk erősítő, káliumban gazdag típussal. Szükség esetén tavasztól őszig végezhetünk felülvetést. A téli időszakban ne bolygassuk a gyepet – hangsúlyozta Megyeri Szabolcs.

Ha nem megfontoltan iktatjuk ki a gyomokat, kárt tehetünk a gyepben – Megyeri Szabolcs

Nyár végén vagy tavasz elején

– Ha új, összefüggő gyepterületet kívánunk létrehozni, akkor erre a legalkalmasabb időpont a nyár végi, illetve a kora tavaszi időszak, amikor már a talaj felmelegedett, ugyanis az kedvez a csírázásnak. A hazai klímán biztosabb a nyár végi vetés, így a meleg talajban a magok hamar csíráznak, öntözés mellett pedig a késő őszi időszakig megerősödnek. Az utóbbi évek hideg tavaszai szintén indokolják a nyár végi magvetést, hiszen a többhetes, gyakran igen barátságtalan időben a magok csírázása hiányos és elhúzódó lesz. Bármelyik időpontot választjuk, vannak előkészületek, melyek kulcsfontosságúak. Ilyen a talaj előkészítése is, mely során a felületet megtisztítjuk, meglazítjuk, ha pedig sekély, gyenge termőréteggel van dolgunk, akkor friss földet terítünk szét. Érdemes alaposan gyommentesíteni előtte és meggyőződni arról, hogy végérvényesen elpusztítottuk a tarackoló és agresszíven terjedő gyomokat, ugyanis ezek gyakran erősebbek és életképesebbek kezdetben, mint a látni kívánt fajok – hallottuk a szakembertől.

Megfelelő vetőmag

Juttassunk ki lassú felszívódású, úgynevezett starter mű­trágyát is, amely foszforban gazdag és a gyep kezdeti növekedését segíti. A vetőmagok között többféle típust találunk – például árnyékkedvelőt, taposástűrőt –, ezt igényeink, valamint a kert funkciója alapján körültekintően válasszuk ki. Ha a gyep gyakran fog tűző napot kapni, akkor érdemes szárazságtűrő, míg ha a kert árnyékosabb és üdébb körülmények közötti, árnyéktűrő magkeveréket választani – mondta végezetül a szép gyeppel kapcsolatos tanácsként a kertészmérnök.

(A borítóképen: A fűnyírásnak is megvannak a szabályai, amiket érdemes figyelembe venni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában