sajóecseg

2021.07.04. 15:00

Fesztiváloztak a nagyik

Házi ízeikkel járultak hozzá a fesztiválhangulathoz a Sajóecsegért Egyesület nyugdíjas tagjai.

Detzky Anna

20210619 Sajóecseg fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Újra megrendezhette a helyi önkormányzat és a Sajóecsegért Egyesület a Mosolygó Fesztivál tanévzáró programot.

Fotó: Ádám János

Településükön szinte nélkülözhetetlenek a sajóecsegi idősek. Rendszeresen bekapcsolódnak a helyi rendezvények szervezésébe. Legutóbb például házi lekvárral töltött krumplilángossal örvendeztették meg a Mosolygó Fesztivál kisgyermekes résztvevőit. Számukra is nagy öröm volt, hogy a járványhelyzet után végre kiszabadulhattak a négy fal közül.

Sütés a placcon

– Kihoztunk ide, a sportpályára két sparheltet. Megpucoltuk és összetörtük a krumplit, most pedig liszttel keverve tésztát gyúrunk és nyújtunk belőle. Zsírral, sóval, de szilva- vagy feketeribizli-lekvárral megkenve is nagyon finom a krumplilángos, amit otthon is szívesen készítenek az asszonyok – mondta a helyszínen Mans Ágnes, a Sajóecsegért Egyesület elnöke. – Már éppen itt volt az ideje, hogy végre személyesen is találkozhassunk.

A járványhelyzet visszavetette az egyesület szervezőmunkáját.

– A pandémia első hat hónapjában nem szedtünk tagsági díjat, mert nem voltak rendezvényeink. Aztán májusban az elnökségi tagokkal szükségi gyűlést kellett tartanunk, hogy be tudjuk nyújtani az egyesület éves beszámolóját a bíróság felé. Mivel Sajóecseg egy ezerfős kis falu, ezért a karanténidőszakban is össze-összefutottunk az utcán vagy a boltban. Viszont azt nagyon nehezen éltük meg, hogy semmit sem szervezhettünk, és a szociális életünk teljesen leépült. Például a helyi óvodával jó a kapcsolatunk, de oda a járvány alatt be sem tehettük a lábunkat. A dalkörünk pedig a mai napig nem működik, mert elmaradtak a próbák. Június 1-től már tarthattunk volna személyes klubalkalmakat is, de tudtuk, hogy a Mosolygó Fesztiválon úgyis hamarosan találkozunk, amire minden évben készülünk. Szerettünk volna itt egy ismeretterjesztő előadást is bemutatni a tükrök világáról, de túl későn derült ki, hogy egyáltalán az önkormányzat megrendezheti a fesztivált – számolt be az egyesületi elnök.

A nyár közepétől már mozgalmasabban telik a klubélet.

– Szombaton bolhapiacot rendezünk. Emellett készülünk arra a három előadásra, amit szintén az egyesületünk szervez. Az első kettő, A helység kalapácsa és a Nagyidai cigányok színdarab augusztus 27-én és szeptember 11-én az iskola udvarán lesz, szabadtéren. A Nemzeti Színház Déryné Programján keresztül érkeznek hozzánk a színészek. Emellett az egyik helyi egyetemista fiú beutazta Európát. A kéthavonta megjelenő Sajóecsegi Hírlevélbe egy dupla oldalt terveztünk be neki, ahol beszámol az utazási élményeiről. Szeretnénk megkérni, hogy tartson nekünk vetített képes, interaktív előadást – sorolta Mans Ágnes.

(A borítóképen: Készül a finom lángos a Mosolygó Fesztiválon)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kisgyermekesek-arcara-csaltak-mosolyt-5573150/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában