Idegenforgalom

2021.07.10. 17:30

Fellendülő ágban a falusi turizmus

A koronavírus-járvány minden szállásadót megviselt. Utánajártunk, megyénkben milyen a falusi turizmus helyzete.

Ujlaki Attila

Fotó: ÉM

Általánosságban elmondható, hogy két ugyanolyan szálláshely nincs, tehát minden egyes vendégház egy-egy külön világ. A legfőképpen a nyugalmat keresik a nyaralni vágyók, illetve azt, hogy teljesen önellátók lehessenek a pihenésük alatt. Ez az egyik legmeghatározóbb tényező, amely fenntartja az ágazat versenyképességét. Nincsenek szabályozva a reggeli és vacsoraidőpontok, valamint mivel kivétel nélkül szinte mindig egy-egy vendégházat bérelnek ki, így nem kell másokkal osztozni.

A másik legfontosabb szempont, hogy az évek során rengeteg fejlesztés valósult meg megyénkben. Például a Magyar Falu Program keretein belül a falvak ugrásszerű fejlesztése kezdődött. Így nemcsak a szálláshely, hanem a település és annak környezete is vonzó a látogatóknak. Számos lehetőség volt a Kisfaludy-programban a szálláshelyeknek is pályázniuk, ez is növelte a vonzerőt.

A nyaralni vágyók körében egyre gyakoribb, hogy a természet közelsége a legfontosabb úticél-választási szempont. Egyre inkább igény van a minőségre, a városiaknak való komfortra.

Az organikus étkezések napjainkban felkapottak, és az is, hogy házi jellegű ételeket tudnak kóstolni. A falusiturizmus.eu oldalon számos ételt találunk, amely a falusi turizmus gasztronómiai kínálatát foglalja össze.

Lehetőségek tárháza

A falusi turizmusban népszerű település megyénkben Pálháza, Vágáshuta, Füzér, Gömörszőlős, de érdemes másfelé is tájékozódni.

Az egyik legfelkapottabb úti cél a térségünkben a kéktúra, amely a településeket is érinti. Több szállásadó is egyetért abban, hogy sokakat ez vonz a legjobban, és számos szállás áll a túrázni vágyók rendelkezésére.

Egyre elterjedtebbek a középkori hangulatot idéző jurtavendégházak is a Zemplénben. A hegyvidéken szeretik a vendégek, ha nyugodt helyeket, családias hangulatot találnak. Akár az erdőben el tudnak vonulni, kikapcsolódni.

Az általános tévhit az, hogy a falusi turizmusnak csak nyáron van szezonja, azonban ezt több megyei szállásadó is cáfolta. Szerintük egész évben tudnak olyan programokat kínálni, amelyek vonzóak lehetnek minden nyaralni vágyó számára. Ilyenek lehetnek például az állatok etetése, fafaragás, táborozás, közösségépítés.

Több szálláshelyen is arról nyilatkoztak lapunknak, hogy augusztus végéig szinte teljes telt házzal dolgoznak, alig akad egy-egy üres nap a foglalásokat tekintve. Szeptembertől a foglalásokban még nagy a visszaesés. Ezt azzal indokolják, hogy a vendégek tartanak a járványhelyzetből fakadó esetleges negyedik hullámtól, ez okoz egyfajta bizonytalanságot. Az elmúlt évektől eltérően, már hosszabb időre is foglalnak szállást, nem ritka, hogy akár 10 napra is.

A választható helyek javára írják, ha önellátó kertek vannak, így szinte minden alapanyag saját termesztésű. Nagyon sokszor igénylik az attrakciót, tehát ami nincs otthon náluk, az itt megtalálható. Ilyen lehet például a kecskesimogatás, csordahajtás.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) honlapja kifejezetten a falusi turizmusra alapozva került kifejlesztésre. A honlapon a szálláshelyek mellett programajánlók, védjeggyel kapcsolatos információk és tradicionális magyar receptek is megtalálhatók.

(A borítóképen: A pihenni vágyók körében egyre fontosabb szempont a természet közelsége és a minőség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában