Kiállítások és koncert

2021.07.17. 07:00

Eseményekben gazdag a kékedi nyár

Megtapasztalják az együtt zenélés örömét, egy közös koncerttel zárva a találkozót.

Pap Gyula

Fotó: Polgármesteri Hivatal

Immáron ötödik szezonját zárta a kékedi művésztelep, és a hagyományos rendezvények sorát folytatja a tizenötödik Rocksuli tábor hamarosan – ismertette Maczega Márton polgármester. A művésztelep előzményei 1999-ig nyúlnak vissza, amikor az egyesület fiatal képzőművészei kezdték el a telepi munkát Kékeden. A művésztelep megújhodása az Abaúji Népfőiskola Egyesülettel való közös, partneri tevékenységük alapján történt. A Más-Mozaik egyesület a debreceni Rocksuli alapítójaként és működtetőjeként érezte fontosnak, hogy a fiatalok nyaranta más közegben, egyheti együttlétben tapasztalják meg az együtt zenélés örömét, egy közös koncerttel zárva a találkozót. Folytatódik a kiállítások sorozata is a településen, többek között közös tárlaton mutatkozik be hamarosan Bakti Erika és Taskovics Tamara.

Festészet és kerámia

Bakti Erika 17 éves középiskolai tanuló.

– Zeneóvodába jártam, majd citerán tanultam játszani. A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában végeztem tanulmányaimat, ahol énekelni tanultam, és a Cantemus kórus tagja voltam. A művészet iránti érdeklődésem már kisgyermek koromban megmutatkozott. Határozott és eltökélt célomként tűztem ki 11 éves koromban, hogy művészeti középiskolában szeretném tanulmányaimat folytatni – idézi fel a kezdeteket. Ennek érdekében két évig járt a művészeti szakgimnázium előkészítő képzésére. Már az általános iskolában is nagyon sokat rajzolt és festett, kezdetben másolva, majd saját elképzelés alapján készítette alkotásait.

– A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola hetedik osztályos tanulója voltam, amikor rajztanárnőm, Vikár Emese egyik festményemet beadta a Bethlen Országos Művészeti Verseny pályázatára, mely során harmadik helyezést értem el. Nagy öröm volt, mert ez is bizonyította, hogy jó úton járok a céljaim elérése érdekében. Általános iskolai tanulmányaim elvégzését követően sikeresen felvételt nyertem a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium képzőművészeti tagozatára, ahol jelenleg 11. évfolyamos tanuló vagyok, grafika szakon – tudjuk meg.

Taskovics Tamara 1977. augusztus 2-án született Nyíregyházán. Jelenleg Napkoron él családjával. A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában végezte tanulmányait, ahol énekelni tanult, valamint trombitán játszani.

– Tanulmányaimat a Kossuth Lajos Gimnáziumban folytattam, majd a Nyíregyházi Egyetem mezőgazdasági mérnök szakán végeztem mint agrármérnök, számítástechnikai szakmérnök, valamint környezet- és vízgazdálkodási szakmérnök. A művészet iránti vonzódásom már kisgyermek koromban megmutatkozott. Érdeklődésem széles körű, mert a kerámiakészítés mellett a zene, festészet, fotózás, lakberendezés is helyet kapott. Sokan már gyermekkorukban elhatározzák, hogy mivé válnak felnőttkorukra. Nálam ez másképp volt, nagy út bejárását követően értem célba és határoztam el, hogy kerámiatárgyakat fogok készíteni – avat be az előzményekbe. Több mint három éve kezdett el foglalkozni az agyag megmunkálásával. Kisebb tárgyak elkészítésével kezdte el az ismerkedést, a technológia megismerését. Az indulásnál nagy segítséget jelentett Gabulya Márta keramikus művésztanár, aki megtanította a kerámiakészítés apró fortélyait, az agyag szeretetét. A kerámiatárgyak készítése során különféle fehér és fazekasagyagokat, fényes és matt mázakat, a formázáshoz különböző mintázó eszközöket használ.

(A borítóképen: Taskovics Tamara és Bakti Erika kiállítása nyílik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában