„Adj vért nyáron is!”

2021.07.22. 19:00

Életet ad, aki vért ad

Itt a nyár, mindenki úton, sok a baleset, és az elhalasztott műtétekre is most kerül sor, ezért nagy szükség van a vérkészítményekre.

Bacsó István

20210721 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Véradás a Megyeházban. képen: Bánné dr. Gál Boglárka -Borsod-Abaúj Zemplén megyei közgyűlés elnöke

Fotó: Kozma István

„Adj vért nyáron is!” Ezzel a felhívással szervezett véradást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Magyar Vöröskereszttel, az Országos Vér­ellátó Szolgálattal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságával és a Rádió M-mel összefogva szerdán a megyeházán.

Évente megszervezik

A nyári időszak nem tartozik a legforgalmasabb hónapok közé, már ami a véradási kedvet illeti. Mindenki a nyári szabadságát tölti, felborul a hétköznapok rutinja, ráadásul meleg is van, ezért ezekben a hónapokban lecsökken a véradók létszáma. A folyamatos vérellátás biztosítása azonban rendkívül fontos lenne, különösen most, amikor a járványügyi veszélyhelyzet után újraindultak a műtétek is a kórházakban, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy közelebb hozzák az emberekhez – szó szerint Miskolc belvárosába – ezt az életmentési lehetőséget.

„Minden évben megszervezzük a véradást a megyeházán, mert nagyon fontosnak tartjuk. Idén is úgy gondoltuk, hogy itt az ideje, hiszen itt a nyár, a szabadságolások, mindenki elmegy nyaralni, és ebben az időszakban a több baleset miatt több vérre is szükség van ahhoz, hogy elegendő vérkészlet álljon országos szinten a rendelkezésünkre. Egy fél liter vér akár három ember életét is megmentheti, ezért ezt meg kell tennünk embertársainkért. Ez a célja a mai napnak” – tudtuk meg Bánné dr. Gál Boglárkától, a megyei közgyűlés elnökétől, miközben sorban állt a véradáshoz számos munkatársával együtt.

„Én azért jöttem a vér­adásra, mert életet menthetek vele” – mondta Lengyel József, aki rendszeres véradó. A mai már a „sokadik” alkalom az életében, hogy megteszi ezt másokért. Az első véradásra az motiválta, hogy egy hozzátartozójának szüksége lett volna vérre, de nem volt olyan, amely neki jó lett volna. Akkor határozta el, hogy ha teheti, ad vért.

Rendszeres véradó

„Én is fontosnak tartom, hogy segítsek más embereken. Már egy hete hallottam a felhívást, így eljöttem” – tette hozzá Balogh Ferenc, aki korábban rendszeres véradó volt, de az utóbbi években ritkábban ment vért adni, részben a járvány miatt.

Nagyon szeretnénk a fiatalokat megszólítani, mert a véradók többsége lassan kiöregszik – Molnár Marietta

A várakozók között felfedeztük Hollósy Andrást, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivőjét is, aki szerint a nyári szezonban, amikor egyszerre növekszik meg a balesetek száma és csökken le a véradási hajlandóság, különösen fontos, hogy minden körülmények között igyekezzünk segíteni. Hallotta a rádióban, hogy lecsökkentek a vérkészletek és lesz ez a véradás, így örömmel tett eleget a felhívásnak, hiszen ő is rendszeres véradó. A nulla Rh-negatív vércsoportja pedig meglehetősen ritka, ezért különösen örülnek neki a vöröskeresztesek.

Elmaradt véradások

Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. megyei miskolci területi szervezetének munkatársa elmondta, hogy Miskolcon hetente egy-két véradást szerveznek, de a megyében mindennap van valahol leszervezett alkalom. Nagyon fontos, hogy a járvány után újra eljöjjenek az emberek vért adni. Nagyon szeretnék a fiatalokat megszólítani, mert a véradók többsége lassan kiöregszik, hatvanöt év felett már nem adhatnak vért. De ez nagyon nehéz. A járvány alatt az iskolai vér­adások is elmaradtak. Ők még nem mindig értik, hogy ez mennyire fontos, meg kell velük értetni, és motiválni kell őket a segítségnyújtásra.

Mariettától azt is megtudtuk, hogy az itt levett vér Debrecenbe megy egy speciális laborba, ahol megvizsgálják, és előállítják a szükséges vérkészítményeket. Felhasználásra minden egészségügyi intézmény innen és Budapestről igényelheti a szükséges mennyiséget.

A vérüket adó „hétköznapi hősök” közül öt szerencsésnek a Megyeháza Étterem gondoskodott az aznapi ebédjéről. Kisorsoltak továbbá a Kis-Hortobágy Major jóvoltából sajtcsomagokat, de a Tű, Cérna, Szeretet varroda, a Rádió M, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ajándékai is gazdára találtak. Minden véradó kézműves szappant, gyertyát és kitűzőt kapott ajándékba a Tű, Cérna, Szeretet varroda felajánlásából, amely a Magyar Vöröskereszt társadalmi vállalkozása a Kis-Hortobágy Major mellett.

A véradás kezdetén bátorításként és példamutató módon a megyeháza dolgozói, köztük Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, valamint prominens országos és helyi politikusok nyitották meg a véradók sorát.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke jó példával járt elöl, vért adott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában