Évtizedes hagyomány

2021.07.30. 15:00

Elérkezik a derelye ünnepe

Sok vendéget és elszármazott csernelyit is várnak a szombati fesztiválra.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Lassan egy évtizedes hagyományra tekint vissza Csernelyben a Derelye Fesztivál, ami rendkívül fontos eleme annak a tudatos, építkező munkának, amely jellemzi a falu közösségét.

A helyi asszonyok mindent megtettek annak érdekében, hogy a falu régmúlt hagyományát a jelen és a jövő számára is megőrizzék. Egykoron a hegyháti település legjellegzetesebb ételének a hagyományos, krumplitöltelékes derelye számított, amely jelen volt a mindennapi étkezés során.

A tradíció aztán kis híján a feledésbe merült, de a Cser­nelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület kemény munkával visszavezette a köztudatba. Nem csupán helyben, hanem megyei, sőt országos szinten is. Az étel hírvédjegyet kapott, felvételt nyert a megyei értéktárba, a delegáció rengeteg kiállításon, kulturális eseményen vett részt országszerte, évente egyszer pedig a faluban is a derelye kerül a figyelem középpontjába.

Lázas készülődés

Idén most szombaton érkezik el a fesztivál ideje, amire lázasan készülnek a csernelyiek. Ilyenkor megvendégelik a látogatókat, és szívélyesen fogadják az elszármazott falubelieket is, ugyanis a rendezvényt összekötötték a hazaváró programmal. Az első azonban a gasztronómia: 40 kiló lisztet és tehéntúrót, valamint hatvan kilogramm burgonyát dolgoznak majd fel. A minőségi vendéglátás érdekében emellett szükség lesz öt üst bográcsgulyásra és negyven darab túrós lepényre is.

Készül a ház

A finom krumplitöltelékes derelye elkészítése mellett Csernelyben a hagyományőrzésre és a nevezetesség minél szélesebb körű megismertetésére is komoly hangsúlyt fektetnek.

Megkezdődött a Derelye Ház felújítása, ami a tervek szerint jövőre már vendégeket is fogadhat. Emellett a közelmúltban a hegyháti faluban járt egy televíziós stáb. Ők a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárban lévő elemeket veszik sorba, így természetesen a derelye sem maradhatott ki.

Közös ebéd

A IX. Derelye Fesztivált tehát szombaton tartják meg Csernelyben. Az ünnepélyes megnyitó délben lesz, amit közös ebéd követ. Ezután a szabadtéri színpadon egymást váltják a fellépő vendégek.

A közönséget szórakoztatja majd a Vadvirág Népdalkör, az Ózdi Néptánc Egyesület, a Muzsika Tv-ből ismert Boglárka, valamint a Tardonai Kulturális Egyesület is. Este fél hatra érkezik a Csillag születik című műsor győztese, László Attila, zárásként pedig az 5N együttes koncertezik a hegyháti faluban július utolsó napján.

(A borítóképen: Csernelyi hagyományőrzők – a krumplitöltelékes derelye kerül a figyelem középpontjába)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában