címerkő

2021.07.08. 19:00

Egyedülálló leletre bukkantak a sátoraljaújhelyi várban

Egy szinte sértetlen, két történelmi család jelképeit megjelenítő címerkő került elő a sátoraljaújhelyi vár feltárása során.

Bódisz Attila

Forrás: Kazinczy Múzeum

A rendkívül ritka leletre a várárokban bukkantak rá az egykori erődítmény turisztikai hasznosítását megelőző ásatás résztvevői egy kőrengetegben.

Esküvő a 15. században

A címerkő valamikor valószínűleg a vár egyik kaputornyát díszíthette. Ringer István régész-múzeumigazgató, az ásatás vezetője az Északnak elmondta: a várat 1429 és 1526 között birtokló Pálóci család címerét azonnal felismerték, ami egyik kezével a szakállát simító, másikban könyvet tartó férfialak. A másik – széttárt szárnyú madarat (hattyút) ábrázoló – címer azonban pontosításra várt, ezért is nem tették közzé azonnal a hétvégén előkerült leletet. Végül előzetes sejtésük beigazolódott, vagyis a másik címer a Rozgonyi családé volt. Hozzátette: a vár történetében egy alkalommal kapcsolódik a két család, mégpedig Pálóci Imre és Rozgonyi Dorottya házasságával. Ezért a címerkő keletkezését a tizenötödik század második felére becsülik. Ringer István az elmúlt néhány napban több szakértővel is beszélt, közöttük a korszak kiváló ismerőjével, Lővei Pál művészettörténésszel, aki megerősítette: hasonló leletet még ő sem látott. Főleg olyat, amelyen a két családi címer közös korona alatt, vágás nélkül szerepel egy négycsúcsos – vélhetően házassági – címerkövön.

A múzeumigazgató kiemelte: a leletet restaurálják, ennek során a jobb alsó sarkon látható kisebb sérülést hozzák helyre, és kiállítják a vár történetét bemutató kiállítás részeként a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum kőtárában.

(A borítóképen: A Rozgonyi és a Pálóci család házassági címerköve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában