új közösségi tér

2021.07.09. 19:00

Egy igazi hely az idősek aktivitásáért

Szeptembertől új közösségi tér nyílik idősek számára Miskolcon, életminőségük javítása érdekében.

Detzky Anna

Rácz Adrienn, Szabó-Tóth Kinga és Tisza Orsolya

Fotó: Bujdos Tibor

Pályázati forrás felhasználásával alakítják ki nyár végére Miskolc belvárosában az Aktív Időskor Központot, amely a 60 év felettiek időtöltéséhez biztosít teret. A központ programkínálatát egy kérdőíves igényfelmérés alapozza meg. A kezdeményezés szlovák–magyar együttműködés eredménye, amelynek keretében a Bora 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség és a kassai székhelyű Via Carpatia EGTC közösen dolgoznak az aktív időskor támogatásán – írja közleményében az ügynökség.

Szakértők bevonásával

– Elsődlegesen regionális területfejlesztéssel foglalkozik ügynökségünk. A kassai partner keresett meg minket, ahol már több éve megfogalmazódott az igény egy hasonló központ kialakítására idősek részére – mondta Tisza Orsolya, a Bora 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség divízió­vezetője. – Az előkészítésben széles körű szakmai konzultációt kezdeményeztünk azokkal a kulcsszereplőkkel, akik idősgondozással, gerontológiával kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a MESZEGYI, a ­Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete, illetve számos szakértő. A Tiszáninneni Református Egyházkerület Diakóniai Központja pedig a helyszínt biztosítja, a Palóczy László utca 8. szám alatt. Egy évig együtt dolgozunk majd a szlovákiai partnerrel is, akivel határon átívelő eseményeket is szervezünk. Megyénkből ingyenesen fognak tudni utazni a szépkorúak, hogy önkéntes napon vegyenek részt Szlovákiában. Cserébe mi is szívesen látjuk a kassaiakat a magyar központban.

Weboldal szenioroknak

A szépkorúak teljesen ingyenesen kapcsolódhatnak majd be a központ programjaiba.

A honlapon – többek között – szívességbankot is kialakítunk

Tisza Orsolya

– Ahhoz, hogy jól hasznosulhasson ez a központ, minimum kétszáz fő 60 év felettit kérdezünk meg a megyéből életmódjáról, szabadidő-eltöltéséről és szükségleteiről. Július 20-ig történik az online és offline kérdőívek kiértékelése. A Szenior Platform néven készülő weboldalon fogjuk közzé tenni szeptembertől a kínálatot és minden olyan információt, amely a 60 év felettiek számára hasznos lehet. A honlapon szívességbankot alakítunk ki, ahol bárki önkéntesen felajánlhatja a segítségét, akár hétköznapi dolgokban is. Mi pedig összekötjük azzal, aki szükséget szenved azon a területen. Az internethasználatban a központban is tudunk segíteni. A videósarokban pedig a távol élő unokákkal lehet majd felvenni a kapcsolatot, digitális eszközök segítségével – tájékoztatott a divízióvezető.

Önkéntes hálózat alakul

A projekt koncepciójának kidolgozásába, a kérdőíves felmérésbe és előadások tartásába is bekapcsolódik az ME-BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete.

– Intézetünk hasznos tapasztalatokkal rendelkezik az idősödéssel kapcsolatos kihívások terén, és hogy ezekhez hogyan lehet önkénteseket toborozni – fejtette ki dr. habil. Szabó-Tóth Kinga dékánhelyettes, intézetigazgató, a projekt szükségletfelmérésének szakmai vezetője.

– Célunk, hogy a 60 év felettiek körében önkéntes hálózatot alakítsunk ki Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Miskolcon, amely a szívességbank internetes felületén lesz elérhető. Ehhez a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvánnyal is felvettük a kapcsolatot. Online és off­line formában is folytattunk szükségletfelmérést a 60+-os korosztály körében. A kérdéssor kitöltésében a MESZEGYI és a Szépkorúak Akadémiája is segített. A beérkezett adatokat most dolgozzuk fel, ez biztosítja majd az alapot az Aktív Időskor Központ programkínálatához. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk arra nézve, hogy nagyon nagy igény van egy ilyen jellegű központra a megyében. A tavaszig tartó megvalósításba pedig szakmai tanácsainkkal kapcsolódunk be, és változatos témákban előadások tartását is szívesen vállaljuk majd. Többek között foglalkozunk párkapcsolati kérdésekkel, családi élettel, családszerkezetekkel, a különféle életszakaszok nehézségeivel, krízisekkel, egészségtudatossággal, illetve az életminőség javításának kérdéseivel, tehát minden olyan témával, ami érdekelheti a 60 év fölötti korosztályt.

(A borítóképen: Munkamegbeszélésen: Rácz Adrienn, Szabó-Tóth Kinga és Tisza Orsolya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában