Afrika ház

2021.07.24. 19:00

Csak Miskolcon látható karakál

Sivatagi hiúz érkezett a Miskolci Állatkertbe, Durrellnek hívják.

Forrás: Miskolci Állatkert

Az állatkert-látogatók körében a Durrell név jól cseng. A Miskolci Állatkertet ismerők tudhatják, hogy a világon elsőként itt leplezték le az ismert zoológus és író, Gerald Durrell szobrát. A most érkezett Durrell természetesen nem ő, hanem egy sivatagi hiúz, aki az idén átadott Száhel-bemutatóház legújabb lakója, tudatta a Miskolci Állatkert.

A „Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése” nevet viselő projekt részeként elkészült új bemutató, amely a Száhel nevet kapta, Afrika száraz, sivatagi és félsivatagi élőhelyének lakóit mutatja be a látogatók számára. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a globális klímaváltozás eredményeképpen a Száhel-övezetet, az ott élő fajokat sújtó elsivatagosodásra. A bemutató lakói közül a legjobban várt állatok az oroszlánok voltak, akik elsőként költöztek be. Őket harlekinfürjek és rózsásfejű törpepapagájok követték. A sort pedig most egy sivatagi hiúz, más néven karakál folytatta.

Egyre bátrabb

A kétéves hím karakál Csehországból, a Dvúr Králové-i állatkertből érkezett Miskolcra. A Durrell nevet viselő állat az első hetekben még az új otthonával és új gondozóival ismerkedett, azonban egyre bátrabb, így most már a látogatók is megtekinthetik őt az új bemutatóhely kifutójában. Durrell egyelőre magányosan él, de remélhetőleg hamarosan sikerül párt találni a számára.

A sivatagi hiúz valójában nem közeli rokonai a Magyarországon is őshonos hiúznak, a megtévesztő magyar nevét a fülén lévő fülpamacsa révén kapta. Gyakran nevezik karakálnak is, ez török eredetű szó, jelentése „fekete fülű”. A sivatagi hiúz teste ugyanis egyöntetű homokszínű, füle hátoldalán viszont a szőrzete fekete. A félsivatagok, száraz szavannák lakója, korábban széles körben elterjedt volt Dél-Afrikától Közép-Ázsiáig, mára azonban élőhelye feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza.

Az állatkert látogatói a 2000-es évek elején néhány éven át már találkozhattak sivatagi hiúzzal, az újonnan érkezett állat azonban több mint egy évtized után képviseli faját Miskolcon. Ráadásul Magyarország állatkertjeiben jelenleg ő az egyetlen sivatagi hiúz.

(A borítóképen: Durrell, a karakál, más néven sivatagi hiúz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában