liga

2021.07.14. 19:30

Békekonferencia lesz Prágában

Csehországban folytatja békéltető munkáját a miskolci Nemzetközi Béketeremtők Ligája.

Detzky Anna

Forrás: OK

Fotó: Picasa

Prágába utazott június végén a liga vezetősége, hogy következő központját a cseh fővárosban alakítsa ki. Ehhez kapcsolódik a 2. békekonferencia külhoni megszervezése és egy adományakció elindítása, ami a Miskolc környéki nehéz helyzetben élő családokat segítené.

Nemzetközi találkozó

– Minden évben más európai városban szeretnénk rendezni egy békekonferenciát, ahol a különböző vallási vezetők találkoznának, és a civil szféra képviselői is szót kapnak – mondta Szurasenkó Dániel, a Nemzetközi Béketeremtők Ligájának koordinátora és programszervezője. – Az első ilyen Miskolcon volt tavaly. Most a 2. békekonferencia miatt utaztunk Prágába, ahol a magyar nagykövetségen tárgyaltunk. Az esemény nemzetközi platformon valósul meg szeptember 29-én, angol nyelven, magyar tolmácsolással, egy konferencia-központban. Magyar, köztük miskolci és cseh előadók vállalták, hogy elő­adást tartanának. Két-háromszáz hallgatóra számítunk, de a virtuális térben is követni lehet majd az eseményt a közösségi médián keresztül. Már a 3. békekonferenciát is egyeztettük, amely 2023-ban Albániában, Tiranában lesz.

Cseh irodát nyitnak

Mostanra 90 regisztrált tagja van a Nemzetközi Béketeremtők Ligájának.

– Hamarosan online felületen keresztül is lehet majd csatlakozni szervezetünkhöz. Bízunk benne, hogy decemberben ötszáz taggal zárjuk az évet. A békekonferencia szervezése kapcsán körülbelül tíz cseh is csatlakozott hozzánk, így reális, hogy kialakítsuk prágai irodánkat. Már több ingatlant megnéztünk ehhez, és az egyik helyen tárgyalásokba kezdtünk. Reménységem, hogy a 2. békekonferenciával egy időben meg tudjuk nyitni ezt a központot. Miskolcon pedig hamarosan elindul a Béketeremtők Havilapja online újságunk és szabadegyetemünk, amelynek keretében kéthetente online előadásokat fogunk tartani négy nyelven: angolul, magyarul, albánul és csehül – tájékoztatott a koordinátor.

Élelmiszer-adomány

A liga tartós élelmiszerekkel segítené a Miskolc környéki hátrányos helyzetű településeket.

– Adományprogramot indítunk útjára, amely kifejezetten a borsodi megyeszékhelyt és környékét érinti. A csehországi magyarok segítségével és kinti civil szervezetek közreműködésével fogunk behozni negyedévente 1 tonna tartós élelmiszert. Körülbelül 200 családnak tudnánk ezzel segíteni Lyukóvölgyben és a környéken. Prágai látogatásunk során sikerült lefixálnunk a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus és saját zenekarom, a RecitaTrio közös adventi hangversenyét is, amely december 11-én lesz a Prágai Magyar Katolikus Plébánia Szent Henrik- és Kunigunda-templomában. Egy nappal később pedig Szlovákiában koncertezünk. Augusztus végén pedig Koszovóba és Macedóniába utazom, ahol nagy igény mutatkozik a béketeremtésre. A lehetséges új európai uniós csatlakozások miatt most különösen fontos számunkra a Balkán – ismertette Szurasenkó Dániel.

(A borítóképen: Szurasenkó Dániel és kolléganője, P. Dányi Gabriella a prágai nagykövetség előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában