Kisállat

2021.07.07. 16:00

Bajt jelezhet, ha bepiszkít a kutya

Ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is több okra vezethető vissza a szobatisztaság elvesztése.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

Teljesen természetes, ha egy kiskutya még néha bekakil és bepisil. Viszont ha egy felnőtt állat teszi ugyanezt, akit korábban már megtanítottak rá, hogy meghatározott helyen végezze a dolgát, akkor valamilyen betegségre is gyanakodhatunk. Egy olvasónk hasonló problémával kereste meg lapunkat.

Zavarhatja a változás

„Tízéves rövid szőrű foxterrier fiú kutyusommal kapcsolatos kérdésem lenne. Jól nevelt, egészséges szobatiszta kutyáról van szó. Társasházban lakunk, és a felettünk lévő emeletre költözött egy körülbelül öt hónapos, nagyon agilis, bepisilős lány kutya, aki napjában többször végigmegy a közös lépcsőházon, baleset is előfordul. Ezzel egy időben a mi foxink éjjelente bekakil, bepisil a lakásban, most már több alkalommal. Gondolom, védi az eddigi saját területét. Kérdésem, hogyan tudjuk erről leszoktatni, illetve ha máshogy nem sikerül, kihez fordulhatunk segítségért” – írja az olvasó.

Állatorvos szakértőnk arra biztatja olvasónkat, hogy vizsgáltassa ki az ebet.

– Egy új kutya érkezése a közvetlen környezetbe, hatással lehet az Önök idősebb kutyusa életére, befolyásolhatja viselkedését – mondja dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Ezzel együtt mindenképpen fontos lenne kizárni a szervi problémákat. Lényeges tudni, hogy nem arról van-e szó, hogy nem tudja tartani a vizeletet, bélsarat. A szakember számára fontos információ, hogy ivaros-e az állat – mondja a szakértő.

Pszichés oka is lehet

– Ha igen, ki kell zárni a prosztata megbetegedéseit, esetleges jóindulatú, megnagyobbodással járó kórképét. A prosztata ellenőrzése végbélen keresztül történik, ez része egy általános fizikális rutinellenőrzésnek. Esetleg kiegészítő vizsgálatokra is számíthat a gazdi, például vizeletvizsgálatra. Ha a kutyus általános állapota jó, nincs jele semmilyen betegségnek, akkor a balesetek lelki eredetűek lehetnek. Javasolt ilyenkor megpróbálkozni gyógynövényes nyugtatókkal, az esetek többségében sokat javítanak a kedvenc tünetein. Ha lehetőségük van rá, minél többször vigyék le az ebet, hogy módja legyen a gyakori vizelet- és bélsárürítésre. Esetleg segíthet, ha fokozatosan a séták erejéig összeszoktatják a két kutyát. Ha nem idegenkednek annyira egymástól, rájöhetnek, hogy nincs félnivalójuk az új szomszédságtól – teszi hozzá dr. Vass Andrea kisállatgyógyász.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Szervi oka is lehet, ha nem megy a szobatisztaság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában