baráthegyi kiscsikó

2021.07.28. 18:00

Alpakabébi született a Baráthegyen

A kiscsikó érkezése igazi kuriózum, hiszen az egész megyében nem született még alpakabébi.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Alpakacsikó született a Baráthegyi Majorságban, újságolta az Északnak örömmel Jakubinyi László, a majorságot működtető Szimbiózis Alapítvány elnöke.

A nagy esemény hétfőn történt, méghozzá különleges körülmények között. A farmon jelenleg autista fiatalok táboroznak. A tábor lakói épp az alpakákkal ismerkedtek, amikor egyszer csak, minden előzmény nélkül világra jött a bébi, egyszerűen kipottyant. Az édesanya a hófehér Izabella, az apa pedig a vörös Pumukli. Korábban Pumuklinak Cleopátra volt a párja, de az a frigy nem eredményezett gyümölcsöt, mert mára kiderült, hogy Cleopátra meddő.

A tavalyi kutyatámadás után vásárolt az alapítvány két újabb alpakát, így azóta négy felnőtt élte gondtalan napjait a majorságban. Most, a kicsi érkezése pedig igazi kuriózum, hiszen ő az első alpaka, aki itt született. Az egész megyében nincs ehhez hasonló, tette hozzá lelkesen Jakubinyi László.

Terápiás állatok

Elmesélte azt is, hogy az alpakáknál nem lehet pontosan tudni, mikor várható az utód születése, mert ha kedvezőtlenek a körülmények, például ha nagyon hideg van, az anya tovább hordja a kicsinyét. A baráthegyi kiscsikó színe átmenet a fehér és barna között, de ez még változni fog.

A majorságban az autista és fogyatékos emberek speciális fejlesztésének része az alpakaterápia, 2015 óta.

– A visszajelzések rendkívül kedvezőek ezzel kapcsolatban. A súlyos fogyatékossággal élők is ráéreznek az alpakákkal közös tevékenységre. Ez a dél-amerikai teveféle nagyon barátságos, jámbor állat, ugyanakkor bohókás és nagyon szerethető. Kellemes a rendkívül finom gyapjának az érintése. A szőrszálak belső szerkezete vékony csőre hasonlít, nyáron hűt, télen fűt, és la­nolint tartalmaz, ami nem allergizál, ezért kórházakban, idős­otthonokban használják tömőanyagként – sorolta Jakubinyi László.

Hozzátette: tartásuk nagyon hasonló a birkákéhoz, de kevésbé bírják a meleget, és létezik számukra egy speciális táp, amit Angliából rendelnek meg.

(A borítóképen: Ilyen nincs még egy a megyében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában