Kenyában hoz majd létre hasonlót

2021.07.24. 07:00

Afrikai vendég a Baráthegyi Farmon

Egy frissen diplomázott, kenyai fiatalember Miskolcról viszi a jó gyakorlatot hazájába.

Hegyi Erika

Fotó: Szimbiózis Alapítvány

Afrikai vendége volt nemrég a Szimbiózis Alapítványnak. A kenyai Edwin az alapítvány által működtetett Baráthegyi Farm életét tanulmányozta, ami sok fogyatékos és csökkent munkaképességű embernek ad munkát. Edwin a saját országában is szeretne hasonlót létrehozni, ezért látogatott el a Baráthegyre.

Társadalmi változás

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke az előzményekről szólva lapunknak elmondta: Kósa Ádám európai uniós képviselő, aki többek között fogyatékos és szociális ügyeket képvisel az Európai Unióban, kereste meg őt. Elmondta, hogy kapcsolatba került egy afrikai misszióval, különböző fejlesztési ügyekkel, és ezen a téren egy kenyai származású fiatalember nagyon aktív. Magyar egyetemen végzett, környezetvédelmi szakon, és hamarosan visszautazik a hazájába. Otthon szeretne társadalmi változást elérni, most pedig valamilyen jó gyakorlatot keres Magyarországon, amit tanulmányozhatna és megvalósíthatna otthon. Kenyában már bejegyzés alatt áll egy általa létrehozott alapítvány. Kósa Ádám a Baráthegyi Farmot ajánlotta.

Vannak közös pontok

– A kenyai fiatalemberrel igazán egymásra találtunk. Nagyon tetszett neki, hogy a farmon ökogazdálkodás folyik, fenntartható, van benne társadalmi vállalkozás és szociális foglalkoztatás is. Sokat beszélgettünk a működtetés módszertanáról, arról, hogy hogyan kezdtük el, hogyan építettük fel, milyen tapasztalataink vannak eddig, és milyen nehézségekkel kellett megküzdenünk. Beszéltünk a sikereinkről, a kudarcainkról, és azóta is intenzív kapcsolatban vagyunk. Remélem, hogy egy év múlva, amikor már az ő jogi procedúrájuk is lezárul, egy közös nemzetközi programra nyújthatunk be pályázatot. Tagja vagyok ugyanis egy világszervezetnek, ahol épp a napokban tárgyaltunk egy nemzetközi programcsoporttal. A szervezetnek afrikai részlege is van, és már most találtunk közös kapcsolódási pontokat.

A célunk hogy, segítsük a kenyai szociális farmok létrehozását. Afrika fejlődő ország, és tudni kell, hogy ott a hátrányos helyzetű emberek definíciója teljesen más, mint Magyarországon vagy az Európai Unióban. Afrika hozzájut különböző felzárkózási forrásokhoz, amelyek a munkahelyteremtést, a nők helyzetét segítik, de ugyanilyen fontos cél a gyermekszegénységből való kitörés, valamint a fogyatékos emberek segítése. Tehát a munkahelyteremtést sok szempont alapján kell átgondolni. Azonban úgy gondolom, hogy jócskán vannak közös pontjaink. A mezőgazdaság területén például. A megtermelt alapélelmiszereket részben önfenntartásra, részben értékesítésre lehet használni. A kecske egyébként náluk is fontos haszonállat, ahogy a farmunkon is – sorolta Jakubinyi László.

Az alapoktól

Hozzátette: Edwinnek Afrikában először is létre kell hoznia egy 3-4 fős csapatot, ami a tevékenység alapja, hiszen szociális farmot alapítani és működtetni nem egyemberes feladat. Úgy tudja, ez a csapat már meg is van. A következő lépés, amit meg kell oldani, a fogyatékos és csökkent munkaképességű emberek bentlakásának biztosítása, majd erre lehet építeni a foglalkoztatást.

– A beszélgetésünk során az is kiderült, hogy az ő közösségük keresztény vallású. Megtartják a keresztény ünnepeket, ami egyfajta keretet ad az életüknek. Ez is egy kapcsolódási pont – fogalmazott az elnök.

(A borítóképen: Edwin és Jakubinyi László. A Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, a kecske Afrikában is fontos haszonállat, akárcsak Baráthegyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában