Majka örül, hogy újra koncertezhet

2021.07.18. 11:30

A rajongók, a nézők számítanak csak, közönség nélkül semmit nem ér

Huszonegy dal, amit Majka koncertjén végigtombolt a diósgyőri közönség.

Marosréti Ervin

Fotó: VAJDA ISTVÁN, HYDELIGHT

Emlékszem a jelenetre, mintha tegnap történt volna. A 2000-es évek elején, még Trabantom volt. Éppen gurultam hazafelé az Újváros téren, amikor a tömbházak között jobbra nézve megláttam Majoros Pétert. Gyalog ballagott, egy kisebb gurulós bőröndöt húzott maga mögött.

– Szia, Majka, hová mész?

– Jelentkeztem a Való Világ műsorába, most lesz a beszavazás este. Igaz, néztek majd, szavaztok rám?

– Persze, természetesen, nagyon szurkolunk.

Nagyjából ennyit beszéltünk, mert sietett a pesti buszhoz. A történet onnantól kezdve mindenki számára nyitott könyv. Országos ismertség, toplistás dalok tömkelege, műsorvezetőként számos televíziós műsor, hazánk egyik legismertebb előadója. Akkor, ott azon a délelőttön kezdődött minden. A húsz­éves időutazás és visszaemlékezés után nézem a koncertet a Diósgyőri várban. Majka, Curtis és a Ők eggyé válik a többezres közönséggel. Jóérzés fog el, hiszen Peti példája is mutatja, hogy tehetséggel, akarattal és kitartással Ózdról, Borsodból is el lehet jutni ilyen magasságokba. Nyilván az elején szerencse is kellett hozzá, utána viszont kőkeményen megdolgozott a sikerért. Amit most élvez, minden pillanatáért hálás a sorsnak.

Kőkemény munkával

„Kicsikét szűk a világ nekem, keresem benne még a helyem…” – üvölti a közönség a Belehalok című sláger első néhány sorát. A dal különösen igaz ezekben az időkben, amikor a koronavírus-járvány miatt másfél éven keresztül gyakorlatilag nem voltak koncertek. Elmaradtak a fesztiválok, a turnék, az állandó pörgéshez szokott Majka számára is alaposan átalakultak a mindennapok.

Évente van két-három újdonságunk, amit jól fogad a közönség – Majka

– Egy csomó mindent csináltam a Covid alatt, még el is kaptam, de valójában úgy éreztem, hogy mégsem csinálok semmit – mondta a diósgyőri koncert után Majoros Péter Majka. – Abból a szempontból hasznos volt, hogy olyan dolgokra jutott időm, amikre egyébként nem. A járvány előtti időszakban őrületes tempót diktáltunk, hiszen heti három, volt, hogy négy fellépéssel nyomultunk. Aztán hirtelen ez megszakadt. Eleinte nagyon furcsán éltem meg, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy szükségem volt a pihenésre. Aztán ahogy teltek a hónapok, úgy lettem egyre türelmetlenebb, mert rájöttem, hogy sokkal jobb lett volna úgy élni, azt csinálni, mint most. Így, mint ezen az estén, a közönséggel együtt. Amikor ez az embernek a természetes, és hirtelen megszűnik az érzés, az nagyon tud hiányozni.

Jó fizikummal

Majka szerint arra volt a legjobb a másfél éves leállás, hogy néhány dologban tisztán lásson az élettel, a mindennapokkal kapcsolatban.

– Párhuzamot lehet vonni a zenekarok, a koncertek és a futballmérkőzések között. Mint köztudott, nagyon szeretem a jó focit, de az üres stadionokból közvetített mérkőzéseket egyszerűen nem tudtam megnézni. Még akkor sem, ha Messi vagy éppen Ronaldo játszott. Egyszerűen abban a steril közegben nem voltam kíváncsi rá. Ugyanez vonatkozik a koncertekre is. A rajongók, a nézők, a közönség számít, semmi más. Érdekes volt az újrakezdés is. Fárasztó volt az első buli, de szerencsére sokkal jobb fizikummal rendelkezem, mint előzőleg gondoltam. Bár előzetesen voltak bennem kétségek, de szerencsére végig bírtam. Ebből a szempontból ott folytatom, vagy ha beszélhetek a zenekar nevében is, akkor ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. A diósgyőri volt a negyedik fellépésünk, szerintem három-négy este kell még, és akkor teljes mértékben visszatérünk a régi mederbe.

Majka és Curtis a zenekarral többször is nekiveselkedett a próbáknak, elsősorban akkor, amikor halvány reménysugár mutatkozott a nyitásra. A koncertszezon azonban csak a közelmúltban kezdődhetett el, méghozzá a fokozott egészségügyi előírások betartása mellett. Ebből is adódik, hogy a korábban megszokott nagy tömegek még hiányoznak, ám a diósgyőri koncertre ilyen feltételek mellett is több ezren voltak kíváncsiak.

– Új dalok is születtek a pandémiás időszakban, de ezeket fel is kell venni. Ahhoz pedig idő kell, ami most nincs, hiszen nyáron nyakunkba vesszük az országot – fogalmazott Majka. – Egyébként sem azok az előadók vagyunk, akik hetente jönnek ki újdonságokkal, én ezt nem is szeretem. Nekünk minden évben megvan a két-három újdonságunk, amit szerencsére jól fogad a közönség. Nekünk ez a fontos. Bízom benne, hogy a szezon rendben végigmegy, hogy mi lesz ősszel, télen, azt talán csak a jó Isten tudja. Nem szeretném, ha ismét bezárna az ország, ezért fontos, hogy mindenki oltassa be magát. Én tudom, átestem a víruson, tényleg nem kívánom senkinek.

Bizonyítani a barátoknak

Majka, Curtis és a Ők az elmúlt években az ország számos szegletében megfordult, de a határokon túli, magyarlakta településeken is nagy sikert arattak. A rapper életében azonban mindig különlegesnek számít, amikor hazajön. A Borsod megyei koncerteken egy kicsit más a levegő.

– Szűkebb hazájában az ember mindig jobban szeretne bizonyítani, valamint a fiatalkori emlékek, élmények is előjönnek. Hajlamos vagyok nosztalgiázni – tette hozzá Majka. – Ilyenkor eljönnek a bulira azok az emberek, akikkel felnőttem, a régi ismeretség okán nyilván velük más a nexusom. Tudom, hogy Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán, Tiszaújvárosban ők is ott vannak a színpad előtt, az pedig talán természetes, hogy szeretnék nekik az átlagnál is jobban megfelelni. Ez így lesz a jövőben is.

(A borítóképen: Majkáék telt házas koncertet adtak a Lovagi Tornák Terén)

A kezdetek

Majoros Péter Majka az RTL klub Való Világ című valóságshow-jában tűnt fel 2002-ben, majd műsorvezetőként, színészként és Dopeman segítségével rapperként folytatta pályafutását. A valóságshow-ban találkozott először Dopemannel, és a show után közös lemezt készítettek. Így Majka egy esztendő múlva tagja lett Dopeman csapatának, a La Mafia Familiának, és Dopeman irányításával Londonban rögzítette hazai bemutatkozó le­mezét, ami 2003-ban Az ózdi hős címmel jelent meg Magyarországon. A CD fél éven belül aranylemez lett, és Majka a Bravo Otto-díjátadó gáláról rögtön a legjobb hazai rapper díjával térhetett haza. Az albumról két kislemez jelent meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában