Növénytermesztés

2021.07.04. 15:30

A másodvetés lehetőségét se engedjük el azért teljesen

Júliusban is lehet vetni, sőt kár lenne parlagon hagyni a felszabaduló ágyásokat.

Horváth Imre

Fotó: Shutterstock

Sok olyan termés van a kertben, amely mostanra már a fagyasztóban, dunsztosüvegben pihen, vagy már jóízűen elfogyasztottuk, ilyen például a retek, a saláta, a borsó, az újhagyma, a sóska és a spenót – bár ezek még képesek friss leveleket hozni, ha folyamatosan öntözzük őket. A megüresedett területek, ágyások pedig kár lenne, ha parlagon maradnának, így ilyenkor jön képbe a másodvetés.

A tisztes termés reménye

Ha ugyanis a veteményes ágyásokból a legkorábbi termés betakarításra került, időszerű a tavaszi zöldségek helyére az úgynevezett másodvetést alkalmazva más, rövid tenyészidejű zöldségfajták magjait elvetni, amelyek átlagos időjárási körülmények között még tisztes termést hoznak.

A megtisztított ágyásokat fel kell ásni és jól elgereblyézni a magok számára. Másodvetésre alkalmas zöldségfélék elsősorban az őszi káposztafélék, fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, karalábé. Megemlíthetjük még a kelbimbót, valamint a póréhagymát, amelyet érdemes palántázni. Közös tulajdonságuk, hogy télállók, ennélfogva mindig csak a szükséges mennyiséget kell betakarítani.

Vethetünk még zöldbabot, uborkát, őszi retket, karottát – ismertebb nevén rövid gyökerű sárgarépát.

Ideje elvetni a gumós köményt, most vetve biztos nem magzik fel, és ha marad még szabad helyünk a konyhakertben, nyár utóján jöhet még a sóska, spenót, madársaláta, fejes saláta.

Ha valaki ősszel szeretne zöldborsót szedni, akkor augusztus végén vesse el a magokat – ha hosszú ősz következik, akkor még szép termést takaríthat be.

De ha az őszünk és a télelő idén is olyan enyhe lesz, mint az elmúlt években, akkor szinte mindennel lehet kísérletezni még.

(A borítóképen: Nyár utóján is érdemes még a termés reményében spenótot vetni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában