nyílt nap

2021.06.17. 14:30

„Zeneszánsz”, azaz zeneiskola-kóstoló

Vasárnap a különböző hangszerekkel és a tanárokkal is megismerkedhetnek a gyerekek.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasói fotó

„Zeneszánsz” Zenés Vigasságokat rendez az Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola június 20-án, vasárnap. Az intézmény pedagógusai délelőtt 10 órától délután 2 óráig várják a zenét tanuló diákokat és szüleiket a Palóczy utca 4. szám alatt, valamint azokat a gyerekeket, akik még ezután szeretnének az iskola növendékei lenni. A rendezvény címe árulkodó, hiszen a nap fontos eleme lesz a reneszánsz zene és tánc.

Menyhárt Ferenc intézményvezető-helyettes jelezte, a program tulajdonképpen nyílt nap, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a különböző hangszerekkel, kézbe vehetik, ki is próbálhatják azokat (a fúvós hangszerek kivételével), megismerhetik a zenetanárokat is, és beiratkozásra is lesz lehetőség. Nemcsak azoknak, akik az Egressybe szeretnének járni, hanem azoknak is, akik a diósgyőri Erkel-tagiskola növendékei szeretnének lenni.

A zene öröme

A napot színes programokkal gazdagítják. Az előző évekhez hasonlóan most is lesznek meghívott, fellépő művészek, az Egressy Régizene Együttes és Ács Gyula, aki népi hangszereken játszik majd. Bemutatkoznak az iskola tehetséges növendékei. Fellépnek a különböző kamaracsoportok, a csellóegyüttes, a klarinétduó és a klarinét-szaxofon duó, valamint a gitáregyüttes is.

Menyhárt Ferenctől megtudtuk azt is, hogy több mint 1100 diákjuk van a két iskolában, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy évekkel ezelőtt nagyobb volt az érdeklődés a zenetanulás iránt. Most már csak egy-egy közkedvelt hangszerre van várólista, a gitárra például. Ezért is tartanak nyílt napot, hátha egyre több gyerek kap kedvet a zenéhez, ami egyébként sok mindent fejleszt. Arról nem is beszélve, hogy aki megtanul hangszeren játszani, hatalmas élmény számára, ha pedig másoknak játszik, a közösségnek is örömöt szerez.

– A zenetanulás hozzátartozik az általános műveltséghez. Megtanulni egy hangszeren nem egyszerű, hosszú évek türelmes munkája kell hozzá. Elengedhetetlen az összpontosítás, a koncentráció, a pontosság és a jó memória. Fejleszti a kéz és az ujjak finommotorikus mozgását, és tudományos felmérések szerint a matematikai képességeket is – sorolta Menyhárt Ferenc.

(A borítóképen: Egy korábbi nyílt napon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában