játszóház

2021.06.14. 19:30

Vissza a középkorba

A régebbi korokat idéző fajátékokkal játszhatnak a családok a Lovagi tornák terén, a Pajta játék-tárban.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Megnyitotta kapuit a Pajta játék-tár nevű középkori játszóház a Lovagi tornák terén, amely június 12-e, szombattól egész nyáron, minden hétvégén várja a betérőket – adja hírül közleményében a Diósgyőri vár.

Ami lovaggá tesz

A helyszínen a visszatérő vendégek körében népszerű, a középkort idéző fajátékokkal lehet játszani és rendhagyó előadásokat hallgatni. Az eszközök között ügyességi játékok is találhatóak, de a koordinációs készséget és a fürgeséget próbára tevők is akadnak.

Kicsik és nagyok is tartalmasan tölthetnek el akár egy egész napot a Pajta játék-tárban. Minden családtagot meg tudnak mozgatni a közösségi játékok.

A játszóházat egy kihasználatlan istállóban rendezték be a szervezők, innen kapta a nevét, és a Középkori Forgatag keretében támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.

A vasárnaponként elhangzó négy előadás témája szintén vonzó lehet a jelenlévők számára. A fegyvermustrán a középkori harcmodor alapjaival ismerkedhetnek meg és megtudhatják, hogy mi tesz valakit lovaggá.

A Meglepő hangszerek bemutatóján a jól ismert dobok és fuvola mellett sok érdekes hangszert mutatnak be és szólaltatnak meg az előadók. Kiderül, hogy olyan anyagokból is lehet zeneszerszámot készíteni, amikből nem is gondolnánk.

Az Élet a királynék várában című előadáson Johanna udvarhölgy mesél arról, hogy kik és hogyan éltek a Diósgyőri vár fénykorában a 14–15. században. A királyokkal és királynékkel kapcsolatos pletykák mellett előkerülnek a várnép öltözködési szokásai és mindennapjai is.

A gyógynövényes előadáson pedig Pászk Norbert, a vár gyógynövényszakértője beszél a középkori gyógyításról és a gyógymódok történetéről.

Az előadások kísérőprogramja a Középkori betűvetés, a Láncing- és hangszerkészítés, valamint az íjászat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában