Multimédia

2021.06.27. 11:30

Úttörő magyar app segít az ökológiai lábnyom csökkentésében

Ha nem tudjuk, hogyan induljunk el a fenntarthatóság és környezettudatos életmód olykor kissé rögösnek tűnő útján, akkor segít a WWF Magyarország applikációja, a Léptem.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Noha egyre többen igyekeznek odafigyelni arra, hogy fenntarthatóbban éljenek és csökkentsék az ökológiai lábnyomukat, a fogyasztói társadalomból nem egyszerű kiszakadni.

Túlfogyasztás napja

Idén a globális túlfogyasztás világnapja július 29-ére esik, vagyis fele annyi idő alatt feléltük a bolygó azon erőforrásait, amikkel december 31-ig kellett volna gazdálkodnunk… Hazai szinten pedig még rosszabbul áll a szénánk: június 8-án elértük a túlfogyasztás napját, ami azt jelenti, hogy a magyarok fogyasztásával mérve már felhasználtuk a rendelkezésre álló éves mennyiséget.

Hogyan lehetséges többet fogyasztani, mint ami rendelkezésre áll?

Ez azt jelenti, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem tud olyan ütemben regenerálódni, amilyen ütemben mi elhasználjuk azokat. A véges készleteket merítjük: mintha a telefonunk akkumulátorát minden éjszaka csak 10%-nyival tudnánk tölteni, de napközben 15%-ot merítenénk. Nyilvánvaló, hogy pár nap után már teljesen lemerülne az akkumulátor.

A világjárvány miatt 2020-ban ez a dátum augusztus második felére esett, ahogy az idei dátum is mutatja, nem sikerült tartósan megfordítani a trendet, és még mindig hihetetlenül pazarló életmódot folytatunk, írja közleményében a WWF. Az idő pedig szorít…

Gyakorlati segítség

Szerencsére már sokan felismerték, hogy ez így tarthatatlan állapot, és igyekeznek kevesebbet vásárolni, szemetelni, alternatívákat keresni a környezetkárosító mindennapi szokásaink helyett. Azonban gyakran így is nehéz megtalálni a következő lépést, vagy egyáltalán elkezdeni a környezettudatos életmódot. Sok cikk és blog lehet a segítségünkre ebben, mégis könnyű elveszni az információk áradatában. Ebben segít a WWF Magyarország új, hazai adatokra épülő mobilalkalmazása, a WWF Léptem, mellyel megtudhatjuk, hogy életmódunkkal milyen mértékben terheljük a Föld erőforrásait, és személyre szabva vezeti a felhasználót a fenntarthatóság felé vezető úton.

Sokat azt gondolják (teljesen tévesen), hogy ők csak csepp a tengerben és nem tehetnek valójában semmit. Ez nem igaz, hiszen bár az egyéni fenntarthatóság sziszifuszi erőfeszítésnek tűnhet, a lassú víz partot most elvének hála biztosan lesz eredménye. Arról nem beszélve, hogy a fogyasztásunkkal a vállalatokat és kormányokat is képesek vagyunk befolyásolni – a kínálatnak alkalmazkodnia kell a kereslethez, és ha valamit nem veszünk meg többé, akkor arra a gyártónak is reagálnia kell.

A te lábnyomod mekkora?

A WWF Magyarország civil természetvédelmi szervezet úttörő, a Global Footprint Network hazai adataira épülő mobilalkalmazásával megtudhatjuk, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk. A WWF Léptem applikáció a számítások után konkrét tippekkel, kihívásokkal és push üzenetekkel vezeti a felhasználót a fenntarthatóság útján – így életünknek azon a területén fejlődhetünk, ahol épp szükséges.

Ahogyan minden másban, úgy az életmódunkban is különbözőek vagyunk. Van, aki nem tud lemondani a húsról, a csokiról, más pedig nem tudja kiiktatni az autót a képletből és az életéből. Az applikációban egymásra épülő fenntarthatósági tippeket kaphatunk az élet különböző területeire fókuszálva, és izgalmas kihívások segítségével válhatunk egyre tudatosabb fogyasztókká – ezzel védve bolygónkat és példát mutatva másoknak is. De időről időre megjelennek friss kihívások is, kezdetnek például a húsimádók, vízpazarlók és kávéfüggők választhatnak tematikus kihívásokat maguknak.

Tapasztalat

Az applikáció nagyon dizájnos, szép képekkel fogadja a felhasználót, majd egy rövid regisztrációt (név, e-mail cím, jelszó és a megye) követően válaszolhatunk a kérdésekre. Egy csúszka segítségével 1-10-ig terjedő skálán adhatjuk meg a ránk lejellemzőbb értéket, ami tényleg úgy öt percet vesz igénybe.

Itt egy kicsit azért nehéz dolga van a felhasználónak, hiszen az „Általában milyen gyakran fogyasztasz húst?” jellegű kérdésekre nehéz számokkal válaszolni, hiszen nem mindegy, milyen időintervallumot veszünk alapul: egy hetet vagy egy évet.

És ez azért is baj, mert e sorok szerzőjének irreális és ijesztő eredmény jött ki. Azzal a fogyasztással és odafigyeléssel, ami véleményem szerint még mindig átlagon felüli, az applikáció szerint 8,8 darab Föld az ökológiai lábnyomom. Azért az valamennyire megnyugtató, hogy később lehet árnyalni, és finomítani az eredményt, hiszen ez nincs kőbe vésve, csak egy pillanatnyi állapot. Úgyhogy akinek hasonlóan magas szám jött ki, ne csüggedjen, bátran vágjon bele! Jómagam is elkezdtem egy hét napos kihívást, remélem hamarosan a WWF szerinti lábnyomom is csökken majd.

További információ a WWF Léptem applikációról, az ökológiai lábnyomról és a túlfogyasztásról ezen a linken olvasható.

[eweb-voting id="5581238"]

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kis-lepesek-nekunk-nagy-lepes-a-foldnek-2-5388877/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kevesebb-fogyasztas-nyugodtabb-elet-4138173/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában