Sikerek

2021.06.22. 15:00

Újra pörög végre a szoknya

Vége a bezártságnak, ismét felpezsdült a Szinvavölgyi táncosok élete.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Újraindult az élet a Szinvavölgyi Néptáncműhelyben és a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskolában, és máris újabb sikerekről számolhatnak be. A szarvasi Gyermek Néptáncosok XIV. Országos Szólótánc Fesztiválján három díjat is szereztek a tehetséges fiatalok, jelezte Maródi Attila, a táncműhely művészeti vezetője.

Mint mondta, a fesztivál tavaly nyáron esedékes döntőjét a járvány miatt kétszer is elhalasztották, de most, júniusban végre sikerült megrendezni. A néptáncos gyerekek számára ez a fesztivál a legmagasabb szintű, egyéni bemutatkozási lehetőség, amin a ’90-es évek elejétől a szinvavölgyi táncosok minden évben részt vettek.

Maximális ponttal

– Nemrég számoltam össze, hogy az elmúlt évtizedekben 64 szólótáncosunk hozott haza díjat erről a versenyről. Ezúttal Zsarnay Adrián érte el a legnagyobb sikert, aki a kötelező és a szabadon választott táncára is maximális pontszámot kapott a zsűritől. Elnyerte a Bokrétás Táncos címet, ami a legjobbaknak jár, ezenkívül különdíjat is kapott és egy meglepetés-nyereményt, külföldi utat januárban. Kovács Virág és Király Botond különdíjban részesült a mezőkeszüi táncok elő­adásáért, Gombos Zsófia és Vrastyák Balázs László szintén különdíjjal tért haza a cigándi táncokért. Rendkívül büszkék vagyunk rájuk – mondta elismerően Maródi Attila.

Hozzátette: a szarvasi versenyen 80 produkciót láthatott a közönség és a zsűri, ami közel 130 gyereket jelent. A színvonal egyre magasabb a néptáncos fesztiválokon, ami annak köszönhető, hogy egyre nívósabb a képzés a Magyar Táncművészeti Egyetemen, így egyre színvonalasabb a gyerekek oktatás is. A másik ok a művészeti iskolák elterjedése.

Más fontos esemény is zajlik a szinvavölgyiek háza táján, imázsfilmet készít róluk egy dizájnstúdió.

– Régi álmunk teljesül a filmmel, korábban az együttes miatt, most azonban a művészeti iskoláról szól majd a történet. Bemutatjuk a népzene- és néptánctanulás világát, és a profi filmet eljuttatjuk a szülőkhöz, gyerekekhez, akik szívesen kipróbálnák magukat a néptánc terén. Nem titkolt szándékunk ugyanis, hogy gyerekeket toborozzunk az iskolánkba. A záróepizódokat vasárnap forgattuk Miskolcon, a Szent István téren, ahol gyönyörű népviseletben székely forgatóst táncol egyszerre iskolánk három generációja. Szerettünk volna egy olyan helyszínt, ahol kiderül, hogy Miskolcon vagyunk, és a háttér is csodás. Mindez teljesült, hiszen a téren ott vannak a város betűi, mögötte az Avas, a kilátóval – sorolta Maródi Attila.

De még mindig nincs vége az izgalmas programoknak. A Szinvavölgyi Prücskök, akik 2019-ben megnyerték a televíziós Fölszállott a páva népzenei és néptáncversenyt, június 26–27-én meghívást kaptak Gyulára, a Körös-völgyi Sokadalom Népművészeti Fesztiválra.

(A borítóképen: A Szent István téren táncoltak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában