Évgyűrűk

2021.06.20. 14:59

Újra akcióba léphettek az önkéntes nagymamák

Városi programokon találkozhatnak az érdeklődők a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány pótnagyijaival.

Detzky Anna

Fotó: OK

Jó szolgálatot tesznek a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány önkéntes pótnagymamái azokban a családokban, ahol nélkülözni kell a nagyszülők segítségét. A bezártság alatt más segítséget próbáltak keresni az anyukák, de nem nagyon találtak. Most mindenki felszabadult, hogy visszatérhettek a pótnagyik.

Fontos a segítségük

– A járvány ideje alatt nagy űr keletkezett az általunk segített családokban, mert nem tudtunk menni hozzájuk, hiszen önkénteseink nagy része időskorú. Plusznehézségként merült fel, hogy egészsége védelme érdekében több olyan vér szerinti nagymama is távol került a családok életétől, aki korábban hébe-hóba besegített a gyerekek nevelésébe – mondta Oláhné Lajtos Julianna, az alapítvány vezetője. – Az összes eddigi hely, ahová jártunk, újra igényelte a segítségünket. 22 önkéntesünk közül egyelőre hárman tudtak kimenni családhoz, mert nemrégen kaptunk engedélyt az indulásra. Viszont olyan is előfordul, hogy egy családhoz több önkéntes jár, például egy hármas ikres anyukához. Számunkra is sokat jelent, hogy hasznosnak érezhetjük magunkat, és gyerekekkel lehetünk.

Mostanra zárult le az utolsó önkéntesképzésük.

– Az eredetileg 12 hetes képzésünket a Célpont Közösségi Térben szoktuk tartani, de most részben az online térbe szorult vissza. Ennek nyomán három új önkéntessel gyarapodtunk. Ők sikeres vizsgát tettek, és ketten már családnál tevékenykednek. A képzéseinkre mindig olyanokat vártunk, akik saját szülői tapasztalattal rendelkeznek, mert az alapján tudják ellátni a pótnagymamai feladatokat – mondta az elnök.

Hasonló helyzetben

– Emellett fel szoktam mérni a lakhatási körülményeiket is, hogy lássam, milyen családhoz érdemes kiküldeni őket. Azok tudnak igazán jól segíteni egymásnak, akik hasonló helyzetben vannak. Tervezem, hogy továbbképzéseket is szervezek majd az önkénteseknek arról, hogy a védőnői hálózat hogyan ­működik – számolt be a vezető.

A bezártságot az önkénteseik is kicsit nehezen viselték.

– Az önkénteseink számára is szervezek programokat, hogy kicsalogassam őket. Például voltunk már Miskolctapolcán sétálni – mesélte Oláhné Lajtos Julianna.

Közösségi kitelepülések

– A városban is egyre több olyan program szerveződik, amelyekre gyerekfelügyeletet kérnek, és ott is megjelenünk. Jártunk a Rónai Ferenc Tagiskolában a gyermeknapon, ahol jelvényt készítettünk, lufit hajtogattunk, kézműveskedtünk, társasjátékoztunk és dzsengáztunk az általános iskolás diákokkal. A Zsongó Lillafüred elnevezésű rendezvényen pedig fiatal gyermekes anyukáknak és a kicsiknek vittünk ki játékokat. Rendszeresen kitelepülünk a Gasztroplaccra is. Az önkormányzati táborokban szintén szeretnénk majd önkéntes gyermekfelügyeletet ellátni – sorolta Oláhné Lajtos Julianna.

(A borítóképen: Az alapítvány önkéntes pótnagymamái csapatépítő tréningen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában