Aktuális

2021.06.21. 07:00

Társaságban elviselhető a hőség

A kisgyermekesek a közösségi élményért néha bevállalják még a kánikulát is.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Június harmadik hétvégéjére hőségriadót hirdettek meg az egész országban. Miskolcon mi is tapasztaltuk a 30 fok körüli meleg és a tűző napsütés negatív hatásait. Hideg ivóvízzel és napszemüveggel felszerelkezve jártuk be a környéket.

Elengedhetetlen a klíma

– Nagyon nehezen lehet kibírni ezt a nagy hőséget. Bár téglaházban lakunk, ami kevésbé melegszik fel, mint a panel, mégis elengedhetetlen a légkondicionáló – mondta Erdei Zsolt. – Igyekszünk ilyenkor a lakásban maradni, vagy a levegőn árnyékba húzódni, mert így valamivel kibírhatóbb a meleg. Örülünk, hogy elhozták a Kiliánba ezt az ugrálóvárat. A négyéves kisfiunkkal vagyunk most itt. Miközben a szomszéd gyerekekkel játszik, mi is tudunk kicsit beszélgetni a többi szülővel. Mindenképpen szeretnénk idén nyáron néhány napra szabadságra is menni. Ilyen időben azonban csak a tópart és a strand jön szóba.

Az Erdei család biztatására egy baráti házaspár is csatlakozott hozzájuk a házak közötti füves területen.

– A meleget nagyon nehezen viseljük ma, szívesebben lennénk medenceközelben. A lakásban a redőny állandóan le van húzva, és bekapcsoljuk a klímát, ami nélkül el sem tudom képzelni, hogyan tudnánk elviselni a hőséget – fejtette ki Horváthné Hornyák Csilla. – A barátainkkal beszéltük meg, hogy elindulunk valamerre. Aztán mondták, hogy itt lesz ez a kitelepülés, aminek örülünk. Igyekszünk csatlakozni a közelben szerveződő közösségi megmozdulásokhoz. Jó ötlet volt, hogy a hűvösebb árnyékba betették ezt az ugrálóvárat. A járványhelyzet miatt idén nem szeretnénk külföldre menni, a Balatonra jutunk majd el. A kislányaink csak 4 és 2 évesek, elég picik, nehéz lenne velük távolabbra utazni. Úgyhogy a közelben töltjük a nyár nagy részét. Egy szintén a lakótelepen élő anyuka az egészen pici lányával érkezett a helyszínre babakocsival. Ők is megtalálták a kedvükre való szórakozást. Egy embernagyságú plüssmacival ismerkedtek meg.

– Mi szeretjük a meleget, én magam nyári vagyok, és a kislányom is nyáron született. Itt lakunk a Kiss Tábornok utcán, és lejöttünk sétálni – számolt be Drozsnyik-Falat Fruzsina. – Ő még csak tíz hónapos, de maga az élmény számít, hogy más gyerekekkel találkozik. Jövőre már lehet, hogy a mozgásos programokba is be tud majd kapcsolódni. Az otthonunkban gyakran locsolgatjuk magunkat, és bekapcsoljuk a klímát. A gyermek rendszeresen kap babavizet, de kellemes, hogy árnyékos fekvésű a lakás. Idén hosszú hétvégéket, belföldi kirándulásokat tervezünk nyárra.

(A borítóképen: A jégkása és a fagyi jólesik ebben a melegben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában