szövetség

2021.06.12. 19:30

Tanácsokat adnak a táplálkozáshoz

Harminc éve alakult meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a jubileumot harminc hétig tartó aktivitással ünneplik.

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Az MDOSZ tagjai főiskolát végzett dietetikusok és egyetemet végzett táplálkozástudományi szakemberek, akik ma már nemcsak az egészségügy különböző területein, az élelmezésvezetésben és a megelőzésben dolgoznak, hanem az élelmiszeripari cégek munkáját is segítik.

A szövetség célja a lakosság egészségi állapotának javítása a helyes táplálkozás és életmód népszerűsítésével, az egészséges táplálkozási szokások kialakításának előmozdítása, valamint a táplálkozással összefüggő betegségek kezelésében való részvétel.

Okostányér-ajánlás

A szakmai szervezet a közelmúltban kidolgozta a magyar felnőtt lakosság és a 6–18 éves gyermekek számára a legfrissebb tudományos ismereteken alapuló, hazai táplálkozási ajánlást, az Okostányért. Bizonyított tény, hogy a táplálkozási tanácsadás szorosabb beillesztése az alapellátásba számos gazdasági és közegészségügyi előnyökkel járna – tudatta az MDOSZ. A helyes táplálkozás ugyanis csökkenti az étrenddel összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát, ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív-érrendszeri betegségeket, és ezzel mérsékelni lehetne az egészségügyi ellátás költségeit is.

Nemzetközi kutatások igazolják, hogy minden egyes táplálkozási tanácsra költött 1 euró 14–63 euró megtakarítást jelent a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről. Mégis gyakran még mindig az edző, életmód-tanácsadó, természetgyógyász vagy netán egy celeb, influenszer vagy jó barát tanácsaira hallgatunk. Táplálkozási ügyekben azonban érdemes dietetikushoz fordulni, aki akár személyre szabott étrendet is kialakít, ha erre van szükség. Júniustól az év végéig éppen harminc héten át készül különféle aktivitásokkal a szakmai szövetség, hogy még nagyobb ismertségre tegyen szert a hazai lakosság körében.

Harminc egészséges recept

Az eseménysorozat a Dietetikusok Hetével kezdődött el. Ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez második alkalommal csatlakozott a magyar szervezet. Ugyancsak júniustól indul a „30 hét 30 recept”. Péntekenként az okostanyer.hu oldalra felkerülő recepteket dietetikusok állítják össze az érvényben lévő táplálkozási ajánlás alapján. Aki követi, hogy milyen, a szövetség tagjainak egyéni ízlését is tükröző kedvenc ételek kerülnek ki az oldalra, jövőre nem lesz gondban, ha egészségesen és változatosan szeretne étkezni – állítja a szervezet.

Videók, posztok

Ha valaki még bizonytalan lenne, hogy a táplálkozással kapcsolatos kérdéseivel kihez forduljon, akkor bizonyára meggyőzik majd azok a videók és Facebook-posztok, amelyekben orvosok és páciensek, olykor közismert emberek mondják el, miért volt jó döntés, hogy dietetikushoz fordultak, és segítségükkel milyen eredményeket tudtak elérni. Érdemes követni a szövetség közösségi oldalát, internetes elérhetőségeit, ahová friss hírek, videók és egyéb érdekes tartalmak kerülnek fel az év végéig.

(A borítóképen: A helyes táplálkozás betegségek kockázatát is csökkenti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában