egészség

2021.06.09. 19:00

Szemszárazság? Mutatunk 5+1 tippet ellene

A sok képernyő és monitor előtt töltött idő miatt egyre többen küzdenek szemszárazsággal és szemproblémákkal.

A vírushelyzet és a karantén ugyan oldódni látszik, de a bezártság nem csak a hangulatunkra nyomta rá a bélyegét, hanem a szemünknek sem tett jót. A sok képernyő és monitor előtt töltött idő miatt egyre többen küzdenek szemszárazsággal és szemproblémákkal. Pedig a száraz, égő szem nem csak kellemetlen tünet, de tartós fennállása növelheti a szemet érintő bakteriális és vírusos fertőzések kockázatát is. Sebő Zsuzsa gyermekorvos-homepata összegyűjtött 5+1 tippet, amivel elkerülhetjük a szemszárazságot.

Pislogjunk többet

A képernyőt nézve sokkal kevesebbet pislogunk, így a szemünk is könnyebben kiszárad, érdemes tehát tudatosan és rendszeresen pislogni, illetve, pihentetni a szemünket.

Vegyünk példát a sasoktól

A szemünk alapvetően a horizont nézésére „optimalizált”, így a sok közelre nézés megerőlteti. Ha elfáradtunk, próbáljuk ki a sasmadár technikát, nézzünk a távolba, messzebb lévő épületekre vagy tárgyakra fókuszáljunk.

Irány a szabad!

A kék fény szemre gyakorolt hatását regenerálja a természetes napfény. Igyekezzünk minél több időt tölteni a szabadban! Figyeljünk rá, hogy eső és szél esetén érdemes napszemüveget hordani, ezzel is védve szemünket a káros hatásoktól. Érdemes továbbá egy védőszemüveget is beszerezni, amely szűri a monitorok által kibocsátott káros fényt, illetve csökkenti a könny párolgását is.

Kevesebb kávé, sok víz

Az enyhe mértékű kiszáradás tovább ronthatja a szemszárazság tüneteit, ezért ügyeljünk arra, hogy elég folyadékot igyunk! A koffeintartalmú italok és ételek hozzájárulhatnak a dehidratáltsághoz, úgyhogy lehetőleg kerüljük ezek fogyasztását, amíg jobban nem érezzük magunkat!

A párásítás életmentő

A lakásban lévő száraz levegő szintén rossz hatással van a szem állapotára, ezért érdemes párásítót használni. Ha nem szeretnénk drága készüléket beszerezni, vegyük körbe magunkat szobanövényekkel, hiszen azok növelik a levegő páratartalmát. Az orchidea és az aloe vera például tökéletes választás lehet!

Meleg borogatás

A hagyományos házi praktikák mindig beválnak! A meleg borogatás enyhíti a tüneteket, fokozza a vérkeringést, ezáltal elősegítve a gyógyulást. Tegyünk meleg vízbe mártott tiszta, puha anyagot a szemünkre 8-10 percre. Naponta akár kétszer-háromszor is ismételhetjük.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-szemunk-sinyli-meg-legjobban-a-jarvanyidoszakot-5368579/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában