Miskolci Autista Alapítvány

2021.06.27. 15:30

Speciális játszótér épült autistáknak

Egyedülálló, formatervezett pihenőpark is készült autistáknak.

Új játszótér épült a Miskolci Autista Alapítvány székhelyén. Pályázati forrásból, majd’ négy és fél millió forintért hozták létre a parkot, ahol formatervezett, autizmusspecifikus eszközökkel rendezték be a teret.

A projekt célja az volt, hogy a régi játszókerti rész mellett egy új pihenőparkot is kialakítsanak, ahol helyet kaphatnak az egyedi játékok, ezek között fészekhinták, ülőpadok és egy fedett pavilon. Ez lehetővé teszi, hogy több fiatal egyidejűleg szabad levegőn tartózkodhasson és a fogyatékkal élők változatosabb fejlesztőtevékenységeket végezhessenek. A fészekhinták például az autizmussal élőkre jellemző túlmozgások levezetésében kapnak fontos szerepet.

Kültéri programokhoz

Az új helyszín e mellett alkalmas kültéri programokhoz, nyári táborokhoz. A Vargahegyi Autista Alapfokú Fejlesztő Iskola sajátos nevelési igényű diákjai számára fejlesztőfoglalkozásokat is tartanak majd itt. Rajzterápiát, kommunikációs gyakorlatokat, énekfoglalkozásokat, speciális tornagyakorlatokat végezhetnek – az ellazulás fontos helyszíne a fejlesztett terület. Majd’ száz fiatal folyamatosan használja a jövőben a pihenőparkot.

A játszótér egyedülálló, a MAA kreatív csapatának tervezése, amely ötleteléskor figyelembe vette az autizmusspecifikus igényeket. A kivitelezést az alapítvány szociális műhelye, a Maacraft stábja végezte, amely csupa természetes anyagot használt az eszközök építéséhez. A faszerkezetekhez kapcsolódó fészekhinták talajborítását ütésálló gumival oldották meg. Az alkotásban részt vettek az alapítvány asztalos munkatársai és a fogyatékossággal élő munkavállalók is. A festést az otthon lakói végezték.

A játszótér építését megelőző és az azt követő tereprendezésben a Miskolci Szakképzési Centrum és a CSEÖH felhívására középiskolás diákok, cserkészek, Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata felhívására pedig a DVTK szurkolói is oroszlánrészt vállaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában