műanyagműhely

2021.06.11. 15:00

Sikert aratott a Mümü

A környezetvédelmi szemléletformálás fontos és hatékony eszközét, a műanyagműhelyt turnén tesztelik a PET Kupások.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Sárospatakon járt a Mümü, vagyis a PET Kupa mobil műanyagműhelye, ahol több mint félezer diák fordult meg az ott töltött négy nap alatt. A konténerből kialakított, hajó alakú szerkezet arra szolgál, hogy a gyermekeknek játékos és szórakoztató módon mutassa be a vízpartokról, ár­terekről, élővizekből, árokpartokról összegyűjtött műanyaghulladék újrafelhasználását. Erre egy sikeres pályázat révén nyílt lehetőség.

Nagy siker

A programról szólva Tamás Zsolt projektvezető elmondta: egy Erasmus nemzetközi projekt részeként nyílt lehetőség arra, hogy megvalósulhasson az öt ország – Magyarországon kívül Ukrajna, Románia, Szerbia és Szlovákia – összesen tíz partnerének összefogásán alapuló program. Ennek egyik eleme a konténerből kialakított és utánfutón elhelyezett, úgynevezett műanyagműhely, vagyis rövidítve a Mümü, amely a közelmúltban turnéra indult.

A szerkezet már vendégeskedett Tiszapalkonyán is, legutóbb pedig Kárpátaljára látogattak vele a PET Kupa önkéntesei, mégpedig Kőrösmezőn és Ungváron tartottak bemutatókat. Beszámolója szerint mindenhol nagy sikert arattak az újrahasznosítás különböző lépéseit játékosan, érdekesen bemutató programmal.

Mint elmondta, Sárospatakra azért érkeztek, mert a városban is van egy partnerük, mégpedig a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. Az intézmény diákjain kívül azonban a város összes általános és középiskolájából érkeztek fiatalok, valamint Hercegkútról is elvitte tanulóit az ottani iskola. Szombaton a családokat várták a Vízikapunál felállított programhelyszínre. Összesen közel hatszáz érdeklődő fordult meg a helyszínen. Tamás Zsolt azt is kifejtette: a program azért jött létre, mert évek óta gondot jelent a hazai folyók mentén az, hogy rengeteg műanyaghulladék gyűlik össze a partokon, ártereken. Emlékeztetett rá, hogy a PET Kupa ez ellen küzd már kilencedik éve.

Toll, kaspó, vonalzó

Tavaly óta azonban már nemcsak a magyarországi helyzetet próbálják megoldani, hanem azt akarják elérni, hogy a forrásoknál avatkozzanak be a szakemberek. Ennek egyik módszere a szemléletformálás – emelte ki a projektvezető. Ebben segít a Mümü, segítségével a fiatal diákoknak, óvodásoknak és gimnazistáknak bemutatják a műanyag-feldolgozás folyamatát az összegyűjtéstől a szelektáláson és a válogatáson át a feldolgozás különböző lehetőségeiig. A látogatók például tollat, mini kaspót vagy vonalzót is készíthettek maguknak műanyaghulladékból a helyszínen. A sárospataki programot egy helyi pedagógus, PET Kupa-önkéntes, Bódiszné Hajnal Aliz szervezte, aki maga is a projekt részese mint szellemi termékfejlesztő.

Az Északnak elmondta: a tiszai PET Kupa, valamint a tavaly először megrendezett első bodrogi PET Kupa után jött az ötlet, hogy egy olyan programot dolgozzanak ki, amely szemléletformálással segíti a folyók tisztán tartását, védelmét. Az öt ország, egy folyó címet viselő projekt részeként a gyerekek számára jól érthető módon, az ő bevonásukkal érik el, hogy ne csak lássák, de meg is tapasztalják, miként hasznosulhat ismét az a műanyag palack vagy kupak, amit korábban hulladékként kidobott valaki. Az ismeretterjesztés mellett tesztelték azt is, hogy miként tudják továbbfejleszteni a műanyagműhelyt.

Hasznosnak találták

A diákoknak – a helyszíni beszámolók szerint – élvezetes és egyben rendkívül hasznos is volt az a 30-40 percnyi program, amíg végigjárták az állomásokat a PET-palack-gyűjtéstől a válogatáson és feldolgozáson keresztül egészen a késztermékig. Albók Luca, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákja úgy vélte, hogy sok hasznos információt tudott meg a műanyagokról és feldolgozásukról. Ezek ismeretében véleménye szerint maguk is hozzá tudnak majd járulni a folyók tisztaságához.

Kissné Murányi Andrea, az iskola igazgatója elmondta: intézményük nagy örömmel tűzte zászlajára a programot. Véleményük szerint is nagyon fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kerüljenek kapcsolatba a környezet megóvásának fontosságával, módszereivel. Hozzátette: az iskolában már régóta szelektálva gyűjtik a hulladékokat. A program sikerességéhez jelentős támogatást nyújtott a város önkormányzata, amely már tavaly is kiemelten kivette a részét az első, Bodrogon lezajlott PET Kupából, gyakorlatilag Patak volt a rendezvény bázisa, és várhatóan így lesz ez az idei, előreláthatólag kora ősszel megrendezendő eseményen is. Aros János polgármester az Északnak elmondta: ez egy olyan kezdeményezés, amire nem lehet nemet mondani. A pataki önkormányzat ingyenes szállással, étkezéssel, valamint intézményei – a Sárospataki Kommunális Szervezet és A Művelődés Háza és Könyvtára – bevonásával segítette a program kivitelezőit.

(A borítóképen: A diákoknak élvezetes és egyben rendkívül hasznos is volt a program)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában