Állatvilág

2021.06.09. 08:00

Rengeteg az áramütött madár

Állományszintű fogyást okoz az áramütés a fehér gólya, az egerész­ölyv és a vörös vércse esetében.

Detzky Anna

Forrás: MME

Fotó: Orbán Zoltán

A lakosság bevonásával készíti évről évre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az áramütött madarak országos statisztikáját, amely idén május végére készült el – tájékoztat közleményében az MME.

Fokozottan védettek

2020 januárjától mostanáig 439 bejelentés érkezett 522 elhullott állatról. Közülük 501 egyed áramütés, 21 pedig vezetéknek ütközés következtében pusztult el. A balesetet szenvedett madárfajok közül 11 a legmagasabb, fokozottan védett kategóriába tartozik. Ezek között szerepel fehér és fekete gólya, szalakóta, parlagi, halász- és rétisas, gyöngybagoly, túzok, kígyászölyv, vándorsólyom és kuvik. Az esetek 54 százalékát mindössze három madárfaj: a fehér gólya, az egerészölyv és a vörös vércse szolgáltatja, ami ezeknél a fajoknál már felveti az állományszintű pusztítás mértékét. Az MME bejelentést tesz a természetvédelmi hatóságoknál és üzemeltetőknél, illetve az áramszolgáltatóknál, és a 146 jelentős madárpusztulást vagy fokozottan védett faj elhullását okozó helyszín és vezetékszakasz madárbaráttá alakítását kéri – tudtuk meg.

Folyamatosan igyekeznek madárbaráttá tenni a villanyvezetékeket az országban.

– Az új és a felújított szakaszokon a legfrissebb megoldásokat alkalmazzák a szakemberek. Ez a túzokélőhelyek esetében földkábeles kiváltást, a gólyák védelme érdekében pedig gólyakosár felszerelését jelenti – tájékoztatott Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Az idei felmérés számai az előzetes váradalmainknak megfelelően alakultak. Viszont történt két sajnálatos túzokütközés közvetlenül egymást követően, ami extrémnek mondható. Sík vidékei és folyómedrei miatt a Duna–Tisza köze és a Tiszántúl az egyik legérzékenyebb terület áramütés szempontjából. Az észak-magyarországi régió zárt erdőségei miatt kevésbé veszélyeztetett. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét jellemzően nagy testű ragadozó madárfajok lakják, amelyek között jelentős állománnyal költ a parlagi sas, a fehér és a fekete gólya.

Fotó: MME

A lakosság hozzásegíti a szakembereket, hogy egész évben reális képet kapjanak a madárbalesetekről.

– A laikusok bevonásának az a célja, hogy így folyamatosan tudjuk bővíteni az adatbázist. Örülünk neki, hogy a lakosság olajozottan tudja használni az MME honlapjáról letölthető űrlapot, amin keresztül be lehet jelenteni az áramütött madarakat és más állatokat. Becsléseink szerint évente 200–300 ezer között lehet az áramütést szenvedett madarak száma hazánkban. Gyakori, hogy az állatok túlélik a balesetet, de a sérült egyedek viszonylag hamar a ragadozók áldozatává válnak. Az utólagos kezelést az is nehezíti, hogy a madarak lába legtöbbször néhány napon belül leszárad. Tehát hosszú távon nagyon kicsi a túlélési esélyük, és ha meg is maradnak, általában csak fogságban tudnak tovább élni – emelte ki a szóvivő.

(A borítóképen: Ez a fehérgólya-fészek is veszélyes helyen van)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában