Koszorúzással egybekötött

2021.06.29. 13:00

Rákóczi-emlékfutás, negyedszer

Negyedik alkalommal rendezték meg június 26-án a Rákóczi fejedelem tiszteletére a Körömi Rákóczi Emlékfutást.

Köröm településen úgy tartják, hogy azt az országgyűlést, amelyet II. Rákóczi Ferenc fejedelem Ónodra hívott össze 1707-ben, végül a sajókörömi (Köröm régebbi neve) fennsíkon tartották meg, ugyanis a Sajó áradása miatt a küldöttek nem tudtak eljutni Ónod várába. Az útvonal egy kisebb maratoni távnak felel meg, a rajt helye a szerencsi Rákóczi-vár volt, majd Bekecs-Taktaharkány-Tiszalúc, a cél pedig a 30.5 km-re található Köröm volt. A nevezők közül volt aki kerékpárral, csoportosan, egyedül, vagy váltóban teljesítette a távot.

A dobogósok:

1. Bulitka László

2. Bükki Ádám

3. Jedlinszki Gábor

A hagyományos, koszorúzással egybekötött megemlékező és díjátadó ünnepséget a II. Rákóczi Ferenc Közösségi Házban tartották meg. Az útvonal fontos helyszíne volt a megye történelmének, hiszen II. Rákóczi Ferenc az 1707. május 31. – június 22. közötti időszakra meghirdetett körömi országgyűlés helyszínére az említett helységeken keresztül utazott Szerencsről indulva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában