Miskolc

2021.06.06. 16:00

Püspökké szentelték Pásztor Dánielt

Püspökké szentelték Pásztor Dánielt június 6-án, vasárnap Miskolcon az Avasi Református Templomban.

Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepi Istentisztelet keretében felszentelték Pásztor Dánielt, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökét Miskolcon, az Avasi Református Templomban vasárnap délután. Pásztor Dániel Csomós Józsefet váltotta a püspöki tisztségben még januárban, de a járványügyi korlátozások miatt csak most kerülhetett sor az ünnepélyes püspökszentelésre. Megbízatása hat évre szól. Az új egyházvezető három évtizede szolgál lelkipásztorként, a Borsod megyei Sajóvelezd és Dubicsány lelkésze. Székfoglaló beszédében úgy fogalmazott: olyan időket élünk, amikor sokszor és sokféleképpen kérdőjeleződik meg a teremtés rendje és Isten igéjének igazsága. A püspök az egyház legfontosabb küldetésének az evangélium hirdetését, ezáltal pedig az emberek életének megmentését nevezte.

„Nem átveszem a stafétát elődömtől, hanem elkérem azt az Úrtól, amit Csomós püspök neki visszaadott” – tette hozzá.

Az eseményen részt vett és beszédet mondott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Bánné Dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki Orbán Viktor miniszterelnök köszöntését tolmácsolta.

Pásztor Dánielt köszöntötték a Kárpát-medencei magyar református egyház vezetői, a testvéregyházak vezetői, állami és önkormányzati vezetők, köztük Miskolc város polgármestere, Veres Pál is.

Az egyházkerületi hagyományok szerint a szentelést rangidős esperesként Szőnyi Tamás a Borsod-Gömöri Református egyházmegye esperese végezte.

Fotó: Bujdos Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában