Mezőgazdaság

2021.06.19. 18:59

Perzselő hőség, eső csak később jön

A növényeknél a levelek és a termés perzselődéséhez, napégéshez vezethet.

Pap Gyula

Bordány 2021.06.18. a hõség ellenére is zajlik a munka képen: Józsvai János fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: MW

A múlt héten, főként a hét második felében többfelé öntözték kisebb-nagyobb záporok a földeket, a legtöbb helyen azonban ezzel együtt is csökkent a talajok nedvességtartalma. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont több csapadékra lenne szükségük optimális fejlődésükhöz. Pedig az idén úgy tűnik, nincs Medárd, a héten száraz, egyre melegebb időre van kilátás főként a hét második felében légköri aszállyal, igen erős UV-sugárzással, ami a növényeken perzselést, nap­égést okozhat – jelezte az agrometeorológia.

Tart még a nedvesség

A talajok a korábbi esőzések nyomán feltöltődtek, a kapásnövényeknél, de a búzánál is jól jönne már az eső – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Jelenleg a kaszálás, bálázás jelenti az aktuális feladatot a megye termőföldjein. A repcét illetően a deszikálás válik lassan aktuálissá, mely a zöld testek megszárítását jelenti az aratás megkönnyítése és a tárolás biztonságosabbá tétele céljából. Sorközműveléssel folyik a tápanyag-utánpótlás – erre se ártana a csapadék –, és a napraforgó gomba elleni védelme is időszerű – fejtette ki a szakember.

Aranyat ért

Az őszi kalászosok virágoznak, a repce pedig a magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak. A repcét bár megviselte az áprilisi hideg, de többnyire jól regenerálódott, a magas, sűrű állományokban szépen mutatkoznak a becők. Ezeknek a növényeknek aranyat ért a májusi csapadékos időjárás és a júniusi meleg, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A talaj nedvességét azonban intenzíven fogyasztják, egy kiadós csapadék már jól jönne nekik, mert a talaj ezeken a táblákon egyre mélyebben kiszárad.

A napraforgó többnyire a szárnövekedés fázisában jár (30–50 cm), de vannak még fejletlenebb, 6-8 leveles táblák is. A kukorica 5-7 leveles, egy szárcsomós, itt is vannak fejlettebb és visszamaradottabb táblák, illetve gyommentesek és erősen gyomosak is. A megindult melegedés hatására egyre intenzívebben fejlődnek a növények. Miskolc térségében a talaj felszín közeli (0–5 cm) rétege ezeken a táblákon is száraz, de ettől mélyebben kellően nedves. Az érésben lévő cseresznyének és a szamócának is kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg. Az előttünk álló napokban száraz, napos, egyre melegebb időre van kilátás, kánikulai hőséggel. Számottevő záporok vasárnap fordulhatnak elő, addig mindenütt a talajok nedvességvesztése, további száradása lesz a jellemző. A meleg időben a kukoricára számított hőösszeg is gyorsan növekszik majd, a hét végére az ország nagy részén 400-450 foknapra nő. A levegő páratartalmára napközben 40 százalék alatti értékek lesznek jellemzők, és éjszaka sem emelkedik 70 százalék fölé a relatív nedvesség.

A száraz, meleg levegőben légköri aszály várható a hét második felében.

Légköri aszály

Június második felében jár legmagasabban fölöttünk a nap, ezért ilyenkor felhőtlen vagy gyengén felhős meleg napokon igen erős UV-sugárzás éri a felszínt, ami a növényeknél a levelek és a termés perzselődéséhez, napégéshez vezethet, de a szabadban tartott állatokra is érdemes ilyenkor jobban odafigyelni – hívja fel a figyelmet a met.hu.

(A borítóképen: Ahol lehet, locsolnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában