kisállat

2021.06.02. 18:30

Óvatosan strandoljunk kedvencünkkel!

A szúnyogok és a vízparton hagyott szemét jelenti a legnagyobb veszélyt pancsoló kedvenceinkre.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nyári hónapokban a kutyások gyakran magukkal viszik kedvenceiket a természetes vizek mellé is, ahol az állattal együtt fürdenek. Azért, hogy zavartalan legyen a kikapcsolódás, olvasóink kérésére összegyűjtöttük azokat a veszélyforrásokat állatorvos szakértőnk segítségével, amelyek ilyen helyen érhetik négylábú barátainkat.

– Ha vízpartra megyünk, fokozottan javasolt figyelni a külső élősködők elleni védekezésre. Olyan készítményt válasszunk, aminek van távol tartó hatása is! A szúnyogok csípése nagyon zavaró lehet, pláne, ha több napig tartózkodunk ilyen helyen – hangsúlyozta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – A szívférgesség elleni védekezés is nagyon fontos, hiszen a mediterrán tájakról hazánkba érkező szúnyogok a férgek petéit terjesztik. Előfordulhat az is, hogy darázs vagy egyéb vérszívó csípése után allergiás reakció lép fel. Friss sérüléssel, vagy műtét után pedig nem javasolt a fürdés. Bőrgyulladás esetén szintén érdemes a vizet kerülni a teljes gyógyulásig. Súlyosan szívbeteg kutyánkkal is jobb, ha óvatosak vagyunk a nagy melegben a víz mellett.

Vágott, szakított sebek

A tópartokon fokozottan ügyelnünk kell kedvencünk épségére, nehogy üvegszilánkba, más éles tárgyba, esetleg rozsdás szögbe lépjen.

– Szabadstrandon balesetek is történhetnek, gyakoriak a fürdés során szerzett vágott, szakított sebek. Fertőtlenítő oldatot és kötszert ezért érdemes magunkkal vinni, de az elegendő ivóvizet, eleséget és a törölközőt se hagyjuk otthon! Ha sérülés keletkezik, Betadine oldattal fertőtlenítsük! Amennyiben komolyabb vérzést tapasztalunk, a sebet be kell kötni és minél hamarabb állatorvoshoz fordulni. A kezelés során eltávolítjuk az idegen testet, ha van ilyen, és megtisztítjuk a sebet és környékét. Előfordulhat, hogy műtéti vérzéscsillapítás és sebkezelés szükséges. Általában a lábvéget érintik ezek a típusú sérülések, így legtöbbször kötést is teszünk a végtagra. Minden esetben kapnak a kutyusok fájdalomcsillapítót és antibiotikumot, illetve szükség esetén tetanuszt is. A gazdinak a dolga ezt követően a gyógyszerek beadása, a rendszeres kötéscsere és a sebfertőtlenítés. Sok esetben javasolt a hosszabb séták kerülése, ha a láb sérült meg.

Az állatorvos válaszol

Portálunkon rendszeresen tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában