Kertész

2021.06.03. 19:30

Növényekkel is kivédhetjük a vérszívók kellemetlen támadásait

A szúnyogok ellen egészségre ártalmatlan riasztók segítségével is felvehetjük a harcot.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A májusi gyakori esőzéseknek köszönhetően sok helyen a kifejlett szúnyogok nagyobb számban jelennek meg. Így az ellenük való védekezés rendkívül fontos szerepet kap az elkövetkezendő időkben, amiben minden magántelekkel rendelkező is aktívan részt vehet, hiszen a kertben eltöltött időt is gyakran megkeseríthetik a vérszívó szúnyogok.

Rovarűző megoldások

A legtöbben vegyszerekkel, rovarirtó szerekkel próbálják távol tartani a parazitákat, azonban az azokban található vegyi anyag köhögést, légzési nehézségeket is okozhat. Sokan nem is tudják, a jól megválasztott növények természetes szúnyogriasztó képességgel is bírnak. Ennek megfelelően kiemelten érdemes a kertbe aromás zöldeket ültetni, amelyeknek illata visszataszító a szúnyog számára. Ilyen például a bazsalikom, a citromfű, menta, körömvirág és levendula is. Ezeket célszerű a terasz, a grillező és a szalonnasütő közelében elhelyezni. A levelek átdörzsölésével a bőrünkre, illetve a levegőbe is juttathatunk a rovarok számára nem kívánatos illatból. A hasonló aromával rendelkező rozmaring leveleit megperzselhetjük, és füstölés közben fel is lógathatjuk az udvar egyik erre alkalmas pontjára. A korábban említett növényekből, például az összetört citromfű nedvéből készült illóolajokkal a testünket is bekenhetjük arra az időre, amit a szabadban töltünk.

Mivel a szúnyogok általában állóvizekben rakják le petéiket, így az udvaron található nyílt, fedetlen vízgyűjtő helyeket, esővíz után felgyülemlett tócsákat minél hamarabb fel kell számolni, hogy a szúnyogok ne tudják megkönyékezni és szaporodásra használni. Továbbá az sem árthat, ha ellenőrizzük az ereszeket, a csatornákat is. A kert körüli gazos, sűrű aljnövényzettel benőtt, akár építési törmelékek tárolására használt terület szintén kedvező élőhely a szúnyog számára, így azt is ajánlott tisztán tartani. Mivel a pók a szúnyog legnagyobb természetes ellensége, ne akadályozzuk meg abban, hogy szövögesse hálóját, továbbá biztosítsunk megfelelő élőhelyet a madaraknak is, békáknak, szitakötőknek, amelyek szintén távol tudják tartani a legtöbb túlszaporodott rovart.

A fent említett növényeket a lakáson belül is használhatjuk, kiegészítve a macskagyökérrel. Ezeken túl szürkület után tartsuk zárva az ablakokat, ajtókat. Érdemes kipróbálni a citrom és szegfűszeg kombinációját is. A lakás néhány pontján elhelyezett szegfűszeggel tűzdelt citrom ugyanis ártalmatlan, de annál hatásosabban működő beltéri szúnyogriasztó.

(A borítóképen: A szúnyogot elűzi a levendula, ez a cica viszont imádja)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/emberekre-es-allatokra-is-veszelyes-a-kullancs-5500018/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/indul-mar-a-szunyogszezon-5462176/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában