edzőtermek

2021.06.12. 20:00

Nehéz az újraindulás a konditermeknek

Jelentősen csökkent a vendégszám az edzőtermekben, nehéz az újraindulás számukra.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hiába várják tárt kapukkal az edzőtermek a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeiket, a sportolni vágyóknak csak a 30-60 százaléka tért vissza a zárt terekbe. Nyilas Veronika, a Not Jam Fit fitnesz- és edzőterem ügyvezetője az Északnak elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak.

– A hat hónap bezárás alatt tényleges támogatást nem kaptunk. Ennek köszönhetően felhalmozódott a nagy mennyiségű rezsi- és bérköltség – kezdte a témával kapcsolatos gondolatait.

Talpon maradni

– Az edzőtermet látogatók száma drasztikusan lecsökkent a járvány óta, jelenleg csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező sportolni vágyókat engedhetjük be, ami egy nagymértékű széthúzást generál. A vendégek nehezményezik a történteket, és hiába hivatkozunk a jogszabályra, leginkább minket hibáztatnak. Mivel a nyári időszak a szakmának egyébként is holtszezonja, többszörösen is nehezített az újraindulás. Az emberek inkább nyaralásra, kikapcsolódásra fordítják idejüket, megtakarításaikat – tette hozzá.

– Amit most tehetünk, az az, hogy igyekszünk a különböző platformjainkon tájékoztatni a régi és új vendégeinket az aktuális helyzetről. Oltásra senkit nem fogunk buzdítani csak azért, hogy visszatérjenek hozzánk. A higiéniai előírás nem új keletű a fitnesztermekben, eddig is kiemelten figyeltünk a fertőtlenítésre, a szellőzőberendezések használatára, ezenkívül hőmérsékletet mérünk, maszkot viselünk az ügyféltérben és elkülönítjük a csoportokat, amelyek számát egyébként is maximalizáltuk. Nálunk nem jelentős a konditermi forgalom, inkább csoportos órákat tartunk, személyi edzéssel foglalkozunk. A nyitvatartás változatlan maradt az edzőterem esetében, sajnos nagyon sokszor üresjárattal megyünk. Biztos vagyok abban, hogy amíg a kormányzati protokoll és előírások nem változnak, addig nem fog javulni a helyzetünk. Nem tudunk mit tenni, próbálunk túlélni és talpon maradni – hangsúlyozta.

A visszatérés reményében

Béres Tímea, a miskolci M1 Fitness edzője így fogalmazott: az edzőtermek újranyitásával sajnos a várt forgalom nem állt vissza, pedig többen éltek azzal a lehetőséggel, hogy leigazoltak valamelyik egyesülethez, hogy továbbra is látogathassák a konditermeket. Sokan más mozgásformát választottak, előnyben részesítették a szabadtéri sportokat, egyre többen kezdtek el futni és kerékpározni. Viszonylag kevés ember választotta az otthoni online edzések valamelyikét, inkább az volt a jellemző, hogy szinte teljesen sport nélkül élték át az elmúlt időszakot. Ennek eredményeként többen panaszkodtak nemkívánatos súlygyarapodásról, depresszióról, levertségről.

– Azok, akik szabad téren sportoltak, a jó idő beköszöntével inkább maradtak továbbra is kint. Akik nem sportoltak ez időszak alatt, de előtte rendszeresen látogattak edzőtermeket, ők sem tértek vissza a szokásos benti edzésekhez. Ennek oka elsősorban az érvényes védettségi igazolvány hiánya. Az igazolvány hiányán túl a nehéz újrakezdés, anyagi problémák és más edzésformák választása között keresendő, de természetesen voltak egyéni és egészségügyi problémák is. A nyár pedig más években is kisebb létszámot tudott a benti edzésekre csalogatni. Bízunk benne, hogy az ősz beköszöntével lehet egy fellendülés, és visszatérnek majd a régi vendégeink is, akik nagyon hiányoznak a csapatból, és csatlakoznak majd újak és újrakezdők is az edzéseinkhez – összegezte Béres Tímea.

Számokban a változás

– Országszerte több termet is üzemeltettem, ezek közül kénytelen voltam az utóbbi időben néhányat teljesen felszámolni, a megmaradtak fenntartására hitelt igényelni – árulta el az Északnak egy, a nevét nem vállaló szakmabeli. – A számok jól mutatják a drasztikus változást. A miskolci terem esetében 2019-ben 20 millió volt az éves bevétel, az előző évben 3 millióra csökkent, idén már ki sem nyitottunk. A termekből a különböző kondigépeket értékesítem, sokan megvásárolják az otthon végzett mozgáshoz. 40 alkalmazottat kellett elbocsátanom az 50-ből, bár fél évig próbáltam biztosítani számukra a fizetést, egyéb járulékokat. Véleményem szerint a helyzet nem fog változni, az emberek félnek, sokkal távolságtartóbb a viselkedésük, mint korábban, kevesebbet kommunikálnak, nem szívesen segítenek egymásnak egy-egy elemnél, régen ez nem volt kérdés. A mozgásszegény életmód csökkentésével azonban az egészségügyi állapotuk is jelentősen romlik. Kardiológus, bőrgyógyász ismerősöm jelezte, hogy megnőtt a beteglátogatottság az elmúlt időszakban, ami nem csak a koronavírus-járvány számlájára írható – emelte ki végezetül.

(A borítóképen: Az edzőtermet látogatók száma drasztikusan lecsökkent a járvány óta [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában