kiskert

2021.06.16. 18:00

Megkönnyíti a termesztést a magaságyás

A magaságyás kevés hely, rossz minőségű talaj esetén remek megoldás lehet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem kell mást tenni csak építeni egy magaságyást, ami számos előnyt tudhat magáénak a hagyományos földbe ültetéssel szemben. Az első, hogy egy kis méretű kertben vagy balkonon is megállja a helyét, de a kialakításnál oda kell figyelni az arányokra. A ládákban tavasszal könnyebben felmelegszik a talaj, ami a virágok növekedésének szempontjából igen szükségszerű. Érdemes utánanézni, hogy mit lehet magaságyásban nevelni, a legtöbben paradicsomot, paprikát, epret, áfonyát szoktak, de van, aki hétköznapi virágok mellett gyógynövényeket, kamillát, citromfüvet, mentát, zsályát is termeszt. Sokak szerint a magaságyás fala, kerete megkönnyíti a kertészkedést, ugyanis nem kell hajolva végezni az elmaradhatatlan gyomlálást.

Hogyan készítsünk magas­ágyást?

Az alapanyag maximálisan a készítőjére van bízva. Legegyszerűbb, ha kezeletlen pallót vagy tetőlécet használunk, így vegyszer biztosan nem fog beivódni az ott termesztett növényekbe. Ezek után tervezzük meg és jelöljük ki a helyét. A pontos méretezést követően állítsuk össze a keretet, amelyet lenolajjal érdemes lekenni, hogy időtálló maradjon. A profik kibélelik a keretet fóliával, amitől nem válik nedvessé. Ezek után jöhet a rétegezés.

A magaságyás aljára dróthálót feszítünk, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kártevők eljussanak a veteményig. Ezt követi a kavicságy, ami segít a vízgazdálkodásban, erre egy fák, bokrok ágából álló durvább réteg kerül, amire kivágott, kigyomlált füvet helyezünk. Végezetül jöhet a gondosan kiválasztott, megfelelő tápokkal összekevert föld, ebbe kerülnének bele a magok, hagymák. Mivel a magas­ágyás könnyen kiszáradhat, ügyelni kell a rendszeres öntözésre, a föld ülepedésére, a különböző rétegek bomlására. A legfelső földes, termő réteget mindig pótolni kell, illetve komposzttal, trágyával táplálni.

(A borítóképen: Termőre fordult magaságyás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában