Egészség

2021.06.30. 09:00

Láthatók a szövődmények

A Covidon átesettek légzőszerveinek állapotát rendszeresen ellenőrizni kell.

Fotó: Shutterstock

Mivel az őszi és tavaszi hullám idején több ezren kerültek kórházba, a radiológus szakorvosok arra számítanak, hogy megnő a low dose tüdő-CT-vizsgálatra érkezők száma.

A kórházban ápolt és a gyanúsnak vélt Covid-betegek vizsgálataihoz is hozzátartozott a tüdőről készített CT-felvétel, ugyanis míg a PCR-tesztek eredményeire napokat kellett várni, addig a felvétel elkészülte után sokkal gyorsabban érkeztek információk a diagnózishoz és a terápiához. A legtöbb panaszos Covid–19-betegnél a CT-felvétel egyértelműen pozitív eredményt mutatott. A betegség előrehaladtával egy időben változik a CT-kép is: a fertőzés elején akár teljesen negatív is lehet az eredmény, majd megjelenik a Covid–19-re különösen jellemző tejüveghomály a felvételeken. Ez az elváltozás a tüdőnek a periferiális, széli részein a legjellemzőbb, majd a betegség súlyosbodásával más helyre is átterjed. A gyulladás és a betegség előrehaladtával – a gyulladás miatt – egy összetettebb radiológiai kép („crazy paving”) figyelhető meg, amit leginkább egy rosszul lerakott kockakőrajzolathoz lehetne hasonlítani. Ez később a gyógyulás folyamán heges kötegeket alakít ki a tüdőben, amelyeknek képe idővel javulhat. A tüdő állapotát a Covid-betegek esetében szükség esetén rendszeresen ellenőrzik CT-vel.

Kisebb terhelés, jó képminőség

A poszt-Covid-beteg tüdőállapotának nyomkövetésére a legjobb választás a low dose mellkasi CT-vizsgálat, hiszen ennek során van kitéve a szervezet a legkisebb sugár­terhelésnek. A sugárterhelés csökkentése időigényes és bonyolult feladat, amelynek elvégzéséhez nem árt két fontos szempontot szem előtt tartani: el kell kerülni a betegek indokolatlan sugárterhelését, de emellett is ugyanolyan képminőséget kell biztosítani, amely diagnosztikai célra alkalmas. „Ajánlott poszt-Covid-kivizsgáláson részt venni azoknak is, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, de nem kezelték őket kórházban, és a gyógyulás után pár héttel, hónappal még mindig különböző panaszoktól szenvednek. Ez a fertőzés ugyanis számtalan szövődményt alakíthat ki” – hangsúlyozta dr. Volford Gábor, az Affidea Magyarország radiológus szakorvosa. Manapság már többféle poszt-Covid-szűrés is igénybe vehető, amelyek elsősorban kardiológiai kivizsgálásokat, a tüdő állapotának felméréséhez szükséges low dose mellkas-CT-t és általános laborvizsgálatot tartalmaznak.

A low dose CT-vizsgálat a hagyományos mellkasröntgennél részletesebb képet mutat a tüdő állapotáról. Ennek segítségével hamarabb felismerhetők a daganatos sejtek, a néhány milliméteres elváltozások, betegségek is, amelyek a tüdőt érintik. Ilyen betegségek lehetnek a gyulladások, korábbi tüdőgyulladás szövődményei, hörgők állapota. A CT-vizsgálat körülbelül 5-10 percet vesz igénybe, hiszen nem igényel különleges előkészületeket.

Tamás télen esett át a betegségen, azonban szerencsére nem szorult kórházi ellátásra. Mint megtudtuk, a köhögés, a nehézlégzés, a mellkas égő érzése nála is mutatkozott, majd a tünetek szépen lassan enyhültek. – Bár kijelenthetem, hogy gyógyulásom óta teljesen jól érzem magam, úgy gondolom, egy-egy szűrővizsgálaton nem árt rendszeresen megjelenni, hiszen rengeteg betegség kialakulása megelőzhető, ha időben észrevesszük – nyilatkozta a témával kapcsolatban.

(A borítóképen: Tüdőröntgen eredményét elemző orvosok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában