látványosság

2021.06.11. 12:00

Kipróbálhattuk a borral festést

Festeni szinte bármivel lehet, ami nyomot hagy a vásznon – vallja a festőművész.

Bacsó István

Forrás: Olvasónktól

Az egyik látványosság volt a hétvégén rendezett Avasi Kvaterkán a borral festés, amit bárki kipróbálhatott az egri festőművésszel, Gulyás Gézával a Bortanya belső termében, ahol a művésznek kiállítást is rendeztek. Két formában is megtekinthettük az alkotásokat, egyrészt a kifüggesztett festményeket, másrészt a Máriakerámia/Gulyáskerámia együttműködésében készült egyedi, kézműves kerámiák mintázatait és ábráit, amelyek nem csak dekoratívvá, de műalkotássá is tették a cseréptárgyakat.

Gulyás Géza szerint a borral festést a XI. században már ismerték és alkalmazták, csak jórészt feledésbe merült. A „bort inkább megitták”. De most újra kezdik felfedezni: „olyan festőanyag, mint a kávé, ez a barna rész például kávéval van kihúzva” – mutatta az éppen akkor készülő festményen. „Ez a virágzó gyümölcsfaág most részben kávéval, részben borral készül. A kávé jó az ágakhoz, a különböző borok pedig különböző színeket, árnyalatokat adnak a képhez.”

A nyugalom vezeti a kezét

Az egyik pohárban természetellenesen piros „bort” fedeztem fel, kérdésemre beavatott egy kis „csalásba”: mivel a borok önmagukban ugyan színeznek, de halványan, ezért ahol markánsabb színekre van szükség, besegít egy kis pigmenttel. Ezzel együtt a „festék” maga még a bor marad. A festőművész szerint gyakorlatilag bármit lehet festeni borral is, vagy más, erősebben színező itallal. Csak fantázia kérdése. A borral festett kép akvarellhatású. „Akinek van otthon bora, nyugodtan használhatja festésre is. Nem kell sok belőle” – tette hozzá viccesen.

Alkotói munkamódszeréről elmondta, hogy a nyugalom és a türelem vezeti a kezét, s amikor megszületik egy újabb mű a fehér vásznon, dédelgeti, míg egy újabb téma el nem csábítja. „A természet színei mindig csodálattal töltenek el. Amikor a sárguló levelek vagy a hó ellepi a színeket, sokszor az út menti köveken áll meg a tekintetem. Minden kőben látok valamilyen formát, s gondolatban már alkotok.”

A művész képeinek jelentős része magánkézben van, különösen a megrendelt portrék, vagy jelenleg is kiállításokon szerepelnek.

(A borítóképen: Gulyás Gézát csodálattal töltik el a természet színei)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában