Hitélet

2021.06.25. 18:00

Itt járt az országos főrabbi

Együttműködésről tárgyalt az országos főrabbi a miskolci zsidó hitközségben.

Detzky Anna

20210609 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A főrabbitól egy fórum keretében kérdezhettek a hívek miskolci látogatásakor. képen: dr.Frölich Róbert rabbi, Deutsch Miklós Miskolci Izraelita Hitközség elnöke és Markovics Zsolt miskolc főrabbij

Fotó: Bujdos Tibor

Május közepe óta új elnöke van a Miskolci Izraelita Hitközségnek Deutsch Miklós személyében, aki a hit­életre és a közösségszervezésre helyezné a hangsúlyt. Elkészült a zsinagógához tartozó imaterem és közösségi tér fejlesztése is, illetve már látogatható az épület egy részében berendezett kiállítás. A változások apropójából dr. Frölich Róbert országos főrabbi Miskolcra látogatott, hogy konzultáljon a hitközség vezetőségével.

Őt is nemrégen választották meg újra erre a feladatra.

Amiben tud, segít

– Markovics Zsolt főrabbi, a Miskolci Izraelita Hitközség vallási vezetője hívására érkeztem a városba, hogy ­Deutsch Miklós úrral is beszélgessek a jövőre vonatkozó terveiről. Bízom benne, hogy ha csak a fele megvalósul annak, amit az elnök úr szeretne itt elvégezni, akkor föllendíti a hitéletet – mondta ­dr. Frölich Róbert országos főrabbi. – Ezentúl arról is szót váltanánk, hogy van-e igény rá, hogy bármit tegyek a hitközség érdekében, mivel a közösség mindennapjainak a két legfontosabb szereplője a rabbi és az elnök. Ha azt mondják, szükségük van bármilyen anyagi, technikai, személyi feltétel biztosítására, akkor igyekszem segíteni.

Miskolcon folyamatosan épül és megújul a zsidó vallási közösség, ami önmagában is érték.

– Az emberi testhez hasonlóan a magyarországi zsidóságban sem működnek egymás nélkül a különböző részek, és csak együtt tudják előrevinni az egész szervezetet. Ebből a szempontból a miskolci zsidó hitközség a budapestihez, a debrecenihez, vagy a pécsihez hasonlóan nélkülözhetetlen. Az pedig, hogy vidéken, ahol sajnos már egyre kevesebben vannak zsidók, létezik egy olyan hitközség, ami nem vegetál, hanem építi a saját közösségét és talál utánpótlást, önmagában is nagy és fontos dolog. Ebből a szempontból a Miskolci Izraelita Hitközség fölbecsülhetetlen értékű – hangsúlyozta az országos főrabbi.

A zsinagóga mellett nyílt kiállítás a kívülállók számára szeretné hitelesen bemutatni a zsidóságot.

– Az gondolom, hogy nagyon bölcs dolog, hogy iskolásokat szeretnének ide bevonzani. A zsidóságot mindig titokzatos, misztikus valaminek tartották. A többségi társadalom nem tudja, hogy kik vagyunk. Csak azt hallja, hogy furcsa nyelven imádkozunk, és látja, hogy a fejünkön fejfedő van. Ez a kiállítás arra koncentrál, hogy megmutassa, hogy mi is az, hogy zsidó, és lebontsa a holokauszttal és a zsidósághoz tapadó előítéletekkel kapcsolatos toposzokat.

– Május 13-án választottak meg a hitközség elnökének, azóta végzem ezen a poszton a munkámat – fűzte hozzá Deutsch Miklós. – Bízom benne, hogy tovább tudjuk majd folytatni az épületkomplexum fejlesztését. Ami ebből még hátravan, az a zsinagóga felújítása. Nagyon örülnénk, ha ez is megvalósulna. Mindent megteszünk azért, hogy Miskolcon megmaradjon a vallásos zsidó közösség és mindenki tudja gyakorolni a hitét.

(A borítóképen: Dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Deutsch Miklós, a Miskolci Izraelita Hitközség elnöke és Markovics Zsolt, Miskolc főrabbija)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában