A győztes

2021.06.26. 19:00

Idén az áfonyás álom lett Matyóföld tortája

A város napján megkóstolható lesz az idei év tortája Mezőkövesden.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Négy benevezett sütemény közül választották ki idén Matyóföld tortáját. A Matyó Kertbarát Egyesület három évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy évente válasszák ki Matyóföld tortáját, 2018-ban a legénycsók győzött, tavalyelőtt pedig a meggyes mákos mámor, míg a tavalyi vetélkedés a pandémia miatt elmaradt. Idén pedig a szokottnál későbbi időpontra írták ki a versenyt, Herkely Károly elnök szerint ez, valamint a járvány hatása is közrejátszott, hogy a legutóbbinál kevesebb, négy nevezés érkezett az amatőr cukrászoktól. Viszont ezek is egytől egyig finomak voltak a szakemberekből álló zsűri ítélete szerint is.

Mindenképp könnyedebb, nyárias tortát szerettem volna – Kiss Júlia

Vasas Pál, a zsűri elnöke köszönetet mondott a résztvevőknek, és elmondta, rendkívül szép és ízletes torták érkeztek be, a rumos-csokis mousse, az evi cake, az epres-pezsgős sajttorta és az áfonyás álom közül a legutóbbi nyert. Az első és második helyezett között minimális volt a pontkülönbség. A szakember elmondta, az összetevők között szerepeltek az idénygyümölcsök, többnél az eper, egészben vagy pasztörizálva. Munkaigényes alkotások készültek, mind egyedi torta, de mindegyikből lehet szériaterméket készíteni, s az áfonyás álom július 3-án, a város napján megkóstolható is lesz a gépmúzeumban.

Kiss Júlia, a győztes torta készítője elárulta, még csupán két éve lett hobbija a sütés, a családnak szülinapra, alkalmakra készít tortákat, süteményeket. Nagyon élvezi, mostanában szinte hetente süt tortát. Versenyre korábban még sosem nevezett.

Szeretik az áfonyát

– Ennek a tortának áfonyás álom a fantázianeve, mindenképp könnyedebb, nyárias tortát szerettem volna, ebben fehér csoki és áfonya van. A családban nagyon szeretik az áfonyát, ezért ez nagy kedvenc, többször is elkészítettem, van benne gyakorlatom, ezért is ezzel neveztem – mondta Kiss Júlia.

– A torta kakaós piskótából és egy könnyedebb, fehér csokis, mascarponés krémből áll, ezt fellazítottam áfonyaszósszal, színes végeredmény lett belőle. Az alaprecept megvolt, az interneten szoktam nézni videókat, onnan vettem az ötletet, s picit átfejlesztettem. A díszítést (macaron, habcsók) én találtam ki, abban a macaronra koncentráltam, hogy jól sikerüljön. Még gyakorolnom kell, a nagy terv, hogy tökéletesre megtanuljam. Mivel a díszítésre figyeltem, sok időt vett igénybe a torta elkészítése, egyébként viszonylag könnyen összeállítható – fejtette ki Kiss Júlia.

Sajnos viszont ő nem ehet a finomságból, mert tejfehérje- és tojásfehérje-érzékeny, ezért a családjára bízza az alkotások megítélését, a visszajelzés pedig az, hogy a sütemények gyorsan elfogynak. Már két jó receptje is van, amivel önmagát is meglepheti, a mentes torták viszont picit laposabbak, nehéz megoldani, hogy jó tartásuk legyen, versenyre nem nevezett volna velük.

(A borítóképen: Kiss Júlia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában