napfogyatkozás

2021.06.06. 19:30

Gyűrűs napfogyatkozás lesz június 10-én

Gyűrűs napfogyatkozás lesz Magyarországon június 10-én. A jelenség Miskolcon déltől látható majd várhatóan.

Detzky Anna

The moon partially covers the sun during an annular solar eclipse as seen from Colombo on June 21, 2020. (Photo by LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A napfogyatkozás nem ritka jelenség, viszont olyat ritkán láthatunk, hogy a Hold teljes egészében eltakarja a Napot.

– Gyűrűs napfogyatkozás olyankor fordul elő, ha a Hold látszólagos átmérője kisebb, mint a Nap látszólagos átmérője – magyarázta Romenda Roland csillagász, a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló szakkörvezetője. – A Hold nem ugyanolyan síkban kering a Föld körül, mint, amilyen síkban a Föld kering a Nap körül. Emiatt lehetséges, hogy nem minden újholdkor látunk napfogyatkozást, illetve az más-más mértékű, attól függően is, hogy a Földről honnan tekintünk rá. A mostani az északi sarkkör vidékén látszik majd teljes pompájában.

Kormos üveggel ne!

Az oldal segítségével megkereshetjük, hogy saját településünkről mikor lesz látható a napfogyatkozás.

– Miskolcon egészen pontosan 12.08-tól 13.30-ig lesz látható a jelenség. A napfogyatkozások dátumát egyébként körülbelül tízezer évre előre ki lehet számolni, mert a bolygók és csillagok nagyon pontosan mozognak a világegyetemben. Most a Napot mindössze 9 százalékban fogja lefedni a Hold. Ami ezt igazán érdekessé teszi, az a Nap aktívabb tevékenysége. Jó távcsővel valószínűleg még napfoltokat is láthatunk majd. Fontos hangsúlyozni, hogy szabad szemmel sohasem lehet a napfogyatkozást nézni, mert leválhat tőle a retinánk. A kormozott üveg, flopilemez vagy alufólia szintén nem alkalmas rá, hogy a káros UV-sugárzást megszűrje. Ma már árulnak speciális szemüveget vagy napszűrő fóliát, ami kifejezetten erre a célra szolgál. Az 1999 előtti napfogyatkozás-néző szemüvegek viszont már elavultak. Valamivel könnyebb beszerezni a hegesztőüveget, amiből 13-14-es faktorszámú már elegendő védelmet nyújt a napsugarak ellen – ajánlotta a csillagász.

(A borítóképen: Takarásba kerül a Nap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában