beindult az élet

2021.06.17. 09:00

Gömörszőlősön a csendes turizmus hívei

Gömörszőlősön beindult az élet, megjelentek a turisták, az iskolai osztályok, sőt táborok is lesznek nyáron.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Az érintetlen csendes környezetéről ismert a festői környezetben található Gömörszőlős. A határ menti faluban alig nyolcvanan élnek, tavasztól őszig azonban folyamatosan érkeznek a vendégek. Iskolások, alkotói csoportok, művészek töltenek pár napot a településen, amely munka és feltöltődés szempontjából egyaránt ideálisnak mondható.

Minden nyitva

– A helybéli gyerekeknek és családoknak szóló programokkal igyekeztünk visszarázódni a normális, korábban megszokott kerékvágásba – mondta el a falu központjában É. Kovács Judit, Gömörszőlős polgármestere. – A néprajzi gyűjteményünk, valamint a galériánk ugyancsak kinyitott, sőt a kéktúra útvonalon kiránduló vendégek is felbukkantak már. A megye több pontjáról iskolai osztályokat fogadtunk, ez pedig egyértelműen jelzi, hogy valami ismét elkezdődött.

Mégpedig azért, mert a 80 fős lakosság jelentős része az idősebb korosztályhoz tartozik, az önkormányzat számára pedig az a legfontosabb, hogy rájuk vigyázni tudjanak akkor is, ha a vírusveszély most egy kicsit alábbhagyott.

– Természetesen mindenki örül a látogatóknak, ám a csendes, nyugodt környezetünket továbbra is szeretnénk megőrizni, ebből a szempontból tehát nem eshetünk át a ló túlsó oldalára – szögezte le É. Kovács Judit. – Nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy túl sok rendezvényt vállalunk be, mert ebben az esetben a falu elvesztené a varázsát. A korábban működő táborok azonban szerencsére idén sem maradnak el: Máger Ágnes festőművész és csapata már három évtizede visszatérő vendégnek számítanak, idén pedig egy felvidéki fotósokból álló társaság is bejelentkezett. A környékbeli templomok festett fakazettáiból is nyílt egy kiállítás, ami ugyancsak megtekinthető a vendégek számára. Emellett kellő mennyiségű zöldterülettel rendelkezünk, átmenő forgalommal nem kell számolni, úgyhogy aki pihenni szeretne, annak a koronavírus-járvány után Gömörszőlős ideális helyszín.

Gömör Szíve

É. Kovács Judit azt is elárulta, hogy az önkormányzatuknak az elmúlt másfél évben némi bevételkiesést jelentett a galéria és a néprajzi gyűjtemény zárva tartása, ugyanakkor bízik benne, hogy nyáron ezt valamilyen szinten pótolni tudják. A falunak ugyancsak komoly lehetőséget jelent a Gömör Szíve turisztikai program, amelyet a közeljövőben igyekeznek a lehető legjobban bevezetni a köztudatba. Ebben a projektben Gömörszőlős mellett Putnok, Szuhafő, Trizs, Imola és Ragály érdekelt. A helyi látnivalókat egymásra fűzve szeretnék megismertetni a távolabbról érkező vendégekkel.

– Ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen így is erősíthetjük egymást, ami rendkívül fontos – osztotta meg gondolatait É. Kovács Judit. – A környékünkön ugyanis sok a nevezetesség, de ebben a csomagban, ha lehet így mondani, még érdekesebb lehet. Térképekkel, eligazítótáblákkal igyekszünk majd tájékoztatni a turistákat. Bízom benne, hogy Gömör népszerűsítése szempontjából ez is hasznos lesz az előttünk álló években. Ide tartozik az is, hogy az ökológiai intézetünknél elkészült az új szállásépületünk, bővültünk, megújultunk, ami ugyancsak fontos szempont a turizmusfejlesztés tekintetében. Most már egy nagy autóbusznyi csoportot nyugodt szívvel vendégül tudunk látni.

(A borítóképen: Gömörszőlös varázsa tovább erősödhet a jövőben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában