vakáció

2021.06.18. 19:30

Fontos a kölcsönös bizalom a szünetben is

Édesanyákat kérdeztünk arról, mivel töltik idősebb gyermekeik a szünidőt.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tímea kisebbik fia, Zalán 14 éves, a Pollack Mihály Általános Iskola Ádám Jenő Tagiskolájának tanulója. Édesanyja elárulta, hogy a szün­időben Zalán rendkívül jól feltalálja magát otthon egyedül is.

– Ennek ellenére napközben velem és édesapjával is folyamatosan tartja a kapcsolatot. Tudunk róla, hogy mikor hova megy, és ami a legfontosabb, hogy kivel. Előre leegyeztetjük azt is, hogy mikorra kell hazaérnie, mindenki számára az a legjobb, ha ez sötétedés előtt megtörténik. Egyszer fordult elő, hogy a szokásos napi hívás alkalmával bejelentette, hogy átbicajoztak egy barátjával a másik városba fagyizni. Bár a két települést biztonságos bicikliút köti össze, nem örültem, mondhatni teljesen kiakadtam. Egyébként sokat focizik a lakásunk környékén a barátaival, napközben a videójáték is elmaradhatatlan. Szerencsére lesz lehetősége a nyaralásra is, ugyanis az osztálya egy pályázatnak köszönhetően részt vehet egy teljesen ingyenes 5 napos táborban a Balaton mellett – mesélte Tímea.

Anett, a kétgyermekes anyuka így fogalmazott: 16 éves a nagyobbik lányom, és jól érzékelhetően megnőtt az igénye arra, hogy többet járjon el otthonról napközben, vagy akár pizsamabulit tartsanak a barátnőivel. Igyekszem korlátozni, de egyre nehezebb. Ilyenkor megisznak egy limonádét az osztálytársaival, vagy beülnek a moziba egy filmre. Ha esti programról van szó, jó érvekkel kell előállnia, hogy elengedjem. Ilyenkor előre megbeszéljük, hogy meddig maradhat. Bár a nyári szünet a pihenésről kell, hogy szóljon, ez csak akkor működhet jól, ha szülő és gyermek között megvan a kölcsönös bizalom.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában