osztálykirándulás

2021.06.26. 13:30

Egy nap alatt is ezernyi élmény a diákoknak

Az idén nem mehettek az osztályok többnapos, ottalvós osztálykirándulásra, de feltalálták magukat.

Hegyi Erika

Miénk itt a rét - Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola 20210604 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Erdő-Tóth Zsófia

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

A rendhagyó tanévet rendhagyó osztálykirándulások zárták. Az operatív törzs döntése alapján csak egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulásokat szervezhettek az iskolák, ottalvósat nem. Az intézmények alkalmazkodtak a körülményekhez, és mint kiderült, a diákok így is sokfelé eljutottak, és élményekkel tele jöttek haza.

Közösségfejlesztő

– Nálunk már hagyomány, hogy kirándulási hetet tartunk a tanév végén – mondta Nagy Attila, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola igazgatója. – Ezek általában többnapos erdei iskolák vagy kirándulások, most azonban többször egy napra mentek kirándulni az osztályok, Egerbe, Debrecenbe például. Olyan osztály is volt, amelyik egy-egy kisebb település nevezetességeit, szépségeit ismerte meg, ilyen település volt Abaújvár. Az élményekért azonban nem kellett messzire utazniuk, hiszen a Csanyik és Lillafüred természeti kincsei vagy Miskolc kultúrtörténeti emlékei szintén bekerültek az osztályok programjaiba. A tanév végeztével pedig tábor jellegű kirándulásokra indult két osztályunk. Az egyik két napot töltött Telkibányán, 27 diákunk pedig Velencén tölt öt napot – sorolta az igazgató.

Hozzátette: az osztálykirándulások és táborok a legkiválóbb közösségfejlesztő programok. Utazás és városlátogatások közben a diákok olyan normákat és szabályokat tudnak gyakorolni, amelyeket osztálykeretben nem lehet. Megismerik a természeti és nemzeti értékeket, amelyek szintén a valóságban nyújtanak igazi élményt.

– Nagyon hiányzott tavaly a kirándulás, és nagyon hiányzik a Határtalanul program, ami már a harmadik éve szünetel – tette hozzá az igazgató.

Kenyérlángos

Az encsi Szent László Katolikus Általános Iskolában is változatos kirándulásokat szerveztek a pedagógusok, tudtuk meg az iskola igazgatójától, Kapinuszné Lengyel Líviától. Természetesen egynaposakat, mert a szabályok ezt engedték. A diákok jártak Miskolcon az állatkertben, ellátogattak Lillafüredre, az egyik pedagógusnak pedig van egy kis parasztháza Szászfán, ide vitte el az osztályát, és a kenyérlángossütés tudományába avatta be őket. A diákoknak az egynapos programok is nagy élményt jelentettek, hiszen együtt voltak, és kötetlenül, vidáman telt ez a nap.

– Kulturális programokra, múzeumokba ezúttal nem jártak, tartva a járványveszélytől. Azonban nagy szükség van a kirándulásokra, hiszen összekovácsolják a közösséget, és a tantermen kívül szerzett ismereteknek rendkívül fontos a szerepük. A gyerekek a valóságban láthatják azt, amit a tankönyvekből megtanultak. Természetesen rengeteg élményt és kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak ezek a napok – fogalmazott az igazgató.

Térerő nélkül

– Az egynapos kirándulás alkalmával a Majális parkba vittem el az osztályomat, ahonnan elkirándultunk Andó-kútra – mesélte Fürjészné Borbély Judit, a Miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola pedagógusa, aki 7.-es osztályfőnök. – A tanév lezárása után aztán komolyabb túrára indultunk. Az osztályomból 12 gyerekkel és 11 ötödik osztályossal a Mátrában töltöttünk egy hetet a Vándortábor programon belül. Az egy hét alatt 70 kilométert gyalogoltunk, sátorban laktunk, és a diákok megtanulták, hogy lehet vezetékes víz, áram és térerő nélkül is élni. A mobiltelefonokhoz azért olykor megtalálták a térerőt, de nagyon élvezték, hogy nem a hétköznapi környezetben szerezhetnek élményeket. Az egy hét alatt sokat tanultak a környezet- és természetvédelemről, arról, hogy az erdőben hogyan kell viselkedni – sorolta az élményeket a pedagógus.

(A borítóképen: A diákok sokfelé eljutottak, és számos élménnyel gazdagodtak (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában