öten, egy dicsérettel

2021.06.06. 16:00

Burkoló szakmát szereztek a fiatalkorú fogvatartottak

A fogvatartottak reintegrációja, a társadalomba való visszailleszkedés segítése, az ahhoz való hozzájárulás kiemelt feladata a büntetés-végrehajtási szervezetnek.

Forrás: ÉM

Mindezen célok elérésének egyik fontos eleme a fogvatartottak képzésének, oktatásának szervezése, megvalósítása.

Jó példát mutatnak

A fogvatartottak oktatásának kiválasztásánál fontos szerepet játszik, hogy olyan tanulmányokat folytassanak, olyan szakmákat sajátítsanak el a szabadságvesztésük ideje alatt, mellyel szabadulásukat követően el tudnak helyezkedni, munkát tudnak vállalni. Ezáltal a maguk, családjuk anyagi helyzetét jobbá tudják tenni, jó példával tudnak elöl járni gyermekeik, a fiatalabb generáció számára, csökkentve a bűnismétlés vagy mások bűnbe esésének kockázatát.

Fotó: ÉM

A szakmaképzésben részt vevő fogvatartottak nemcsak szabadulásuk utáni életükben veszik hasznát az elsajátított tudásnak, hanem a büntetés-végrehajtási intézetben eltöltött idő alatt is kamatoztathatják azt, tevékenyen részt tudnak venni az intézetben zajló munkákban.

Öten, egy dicsérettel

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet telephelyén 2019-ben kezdték meg burkoló szakmaképzésüket a fiatalkorú fogvatartottak, mely első szakaszának zárásaként a tanulók írásbeli és gyakorlati részből álló ágazati vizsgát tettek.

A pandémiás helyzetre tekintettel a szakmai oktatás online formában valósult meg, mely nehézség ellenére a lelkesedésüket nem vesztő fogvatartottak a gyakorlati vizsgán jó színvonalon tettek tanúbizonyságot tudásukról.

Öt fiatalkorú fogvatartott vehette át – köztük egy fő dicsérettel – burkoló szakmai bizonyítványát. A bizonyítványok átvételekor nem csupán piacképes szakmát kaptak kezükbe, hanem lehetőséget arra, hogy a szabad életben kamatoztassák tudásukat, munkát vállaljanak, visszailleszkedjenek a társadalomba. A szakmát elsajátítva képesek lesznek épületek külső és belső hidegburkolatait, falak és padlók burkolatát elkészíteni, javítani vagy éppen szakszerűen lebontani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában