hitélet

2021.06.10. 18:30

Bepótolnák Csíksomlyót

Molnár Levente operaénekes vitte el a búcsúba a miskolci zarándokcsapat nemzeti színű szalagjait.

Detzky Anna

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Az utolsó pillanatban jelentette be a román kormány, hogy megnyitja a határokat a csíksomlyói zarándokok előtt. Mivel még Miskolcról is több hetet vesz igénybe a gyaloglás, az innen induló csoport inkább az otthon maradás mellett döntött. Viszont úgy tervezik, hogy július végén bepótolnák az elmaradt gyalogos zarándoklatot.

– Idén nem tudtunk útnak indulni, mert túl kevés idő állt rendelkezésre, de a nemzeti színű szalagjainkat elküldtük a búcsúba – mondta Hernád Béla, a miskolci zarándokcsoport vezetője. – A csíki születésű Molnár Levente Liszt Ferenc-, Magyar Örökség és Kriterion Koszorú díjas világhírű operaénekes vállalta, hogy elviszi ezeket, és különböző helyszíneken énekelve mond áldást. Gyalog és lóháton életében először ment végig a 900 kilométeres úton. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 15 imaszándékot gyűjtöttünk össze olyanoktól, akik már nem tehetik meg ezt a hosszú utat. Mivel sokszor idősek is jönnek velünk, nem mertük vállalni a felelősséget, hogy egyik napról a másikra elinduljunk. A koronavírus-járvány miatt már ez a második év, ami kimarad, és ezt elég nehezen éltük meg. Egyik zarándoktársunk Mátraverebély-Szentkútra szervezett kétnapos zarándoklatot. Viszont július végén szeretnénk bepótolni a csíksomlyói zarándoklatot is hét-nyolc fővel. Bár ez rövidített formája lenne csak az eredeti tervnek, hiszen csupán az utolsó két napi utat tennénk meg gyalog.

Hiányként élik meg

A Turul zarándokcsapat, amely általában Budapestről indul, szintén itthon maradt.

– Zarándokközösségünk összejött pünkösd kapcsán, hogy lássuk egymást, de idén nem mentünk el Csíksomlyóra, hanem a televízióban követtük a közvetítést – osztotta meg Szőke Zoltán csoportvezető. – Az esemény előtt három nappal még úgy volt, hogy csak érvényes koronavírusteszttel lehet átmenni a határon. Pünkösdvasárnap oldották fel a zárlatot, de a búcsúra csak zárt csoportok mehettek. Hat éve járunk Csíksomlyóra, úgyhogy nagy veszteség, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is elmaradt a gyalogos zarándoklat. Még a 2019-es nemzeti színű szalagjaink is itt vannak nálam, de nem akartuk vállalni a kockázatát annak, hogy esetleg valaki elkapja a koronavírust az úton. Ráadásul minden ilyen utat komoly szervezőmunka előz meg, amire most egyáltalán nem lett volna idő. Viszont így sem maradunk zarándoklat nélkül. Szent Iván napján tartunk újabb zarándoktalálkozót. Szeptember harmadik hétvégéjére pedig meghívtak bennünket Csíkmadarasra, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepi búcsújára. Emellett a már három éve épülő szamosújvári templom szentelésére is hivatalosak vagyunk október 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában