Állatvilág

2021.06.17. 16:00

Aki eteti a cicákat, azé a felelősség

Nagy költség lehet az árva, balesetes állatok befogadása, ezért jól meg kell fontolni.

Detzky Anna

A group of gray cats sit on a window sill and look at the camera

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy taktaharkányi olvasónk keresett meg bennünket azzal, hogy rendszeresen bedobnak az udvarukra vagy ott hagynak a kapujuk előtt elárvult macskákat. A férjével mindketten állatbarátok, így befogadják a cicákat, de ellátásuk rengeteg pénzt emészt fel.

– Kilenc macskáról gondoskodunk, ami már eleve nagyon sokba kerül. Nem olyan régen pedig még négy került hozzánk – számolt be Anna néni. – Bedobálják őket, mi megsajnáljuk, és felneveljük őket. Tavaly 40 fokos melegben tettek le a házunk elé a nyivákoló kölyköket. Nem volt szívünk ott hagyni őket. Az otthoni csapatban pedig van olyan cica, amelyik már tizenöt éves, és teljesen hozzánk nőtt. Bármi bajuk van az állatoknak, kezeltetjük, sőt még operáltatjuk is őket, ami nagyon sokba kerül. Legutóbb kétszázezer forint volt egyetlen macskának a gyógykezelése, és mindegyiket ivartalaníttattuk is. Maga az állateledel is drága, körülbelül havi ötven­ezer forint. Mióta nyugdíjasok vagyunk, a bevételünket jóval meghaladja a háziállatokra fordított költség. Olyat is csinálunk, hogy kijárunk etetni a kóbor cicákat, hogy ne jöjjenek hozzánk. Minden segítségnek vagy tápadománynak örülnénk.

A helyieket pedig kérjük, hogy ne hagyjanak a környékünkön több gazdátlan állatot!

Internetes segítség

Cicamentéssel foglalkozó szervezetek képviselőinek kértük ki a véleményét a kérdésben.

– Az állatotthonokról elmondható, hogy szinte mind telt házzal működik, akárcsak mi. Jelenleg 32 macskáról gondoskodunk. Közvetlenül utcáról mentett, újszülött vagy sérült, beteg állatokat tudunk csak befogadni – mondta Liktor Péterné, a Süti Állatotthon Alapítvány munkatársa. – A védenceink ellátása komoly összeget emészt fel, amire saját adománygyűjtéseket szervezünk. Arra már nincs kapacitásunk, hogy külső személy számára gyűjtsünk. A közösségi médiában rengeteg macskás segítségkérő csoport van. Azt javaslom, hogy ott érdemes adományozókat keresni a cicákról készült fényképek kíséretében. Bár azt jó tudni, hogy sokan tápot vagy gyógyszert szívesebben adnak, mint pénzt. Ha pedig ismét új kölyköket hagynának a néninél, akkor azonnal meg kell őket hirdetni gazdikeresőnek. Tapasztalatból tudjuk, hogy 1 éves kor után már nehezebb gazdát találni a macskáknak. A felnőtteket pedig ivartalaníttatni kell, hogy ne szülessen szaporulat.

A Noé Állatotthon Alapítvány 150 macskáról gondoskodik, és hosszú a várólista.

– Gazdis cicáknak nagyon nehéz segítséget találni. Azt tudnám javasolni az olvasónak, hogy ha saját forrásból nem tudja eltartani az állatokat, akkor ne fogadjon be többet – fűzte hozzá Schnei­der Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. – Hiába bedobták a kerítésen ezeket a cicákat, onnantól kezdve, ha a befogadó nem akar túladni rajtuk, azok már a saját állatai. Akkor is felelősséggel tartozik értük, ha csak az utcán eteti őket. Az állatbarát jobban teszi, ha nem várja meg, amíg nagy csapat halmozódik föl a háznál, hanem egyenként gazdit keres a cicáknak.

Tájékozódjon minél több állatvédő szervezetnél: valahol biztos tudják fogadni a macskákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában