Színészmúzeum

2021.06.12. 18:30

A színház nagy egyéniségei a miskolci Páholy 25-ben

Színésznők, szerelmek, szerepek, primadonnák, partitúrák, premierek a 25 éves fennállását ünneplő miskolci színészmúzeum előadás-sorozatában.

202110414 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Mikita Gábor osztályvezető, színháztörténész-muzeológus, - Színészmúzeum.

Fotó: Ádám János

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén a miskolci színészmúzeum, a Thália-ház. A jubileumi év kiemelkedő eseményeként hirdették meg a Páholy 25 című művelődéstörténeti rendezvénysorozatot. Ez most új szakaszba lép, Mikita Gábor színháztörténész négy előadásával. A Szerelmi levelezők és a Műfajteremtők a színháztörténet legendáival foglalkozik, sajátos megközelítésben. A sorozatot Mikita Gábor ajánlja olvasóinknak.

Különleges életek

Június 15-én és 18-án a Szerelmi levelező című előadások a magyar színészet nagyasszonyainak legendás szerelmeit idézik meg, s mutatják be színművészetünk kiemelkedő alakjainak pályaképét, a művészi alkotófolyamatot gazdagító emberi kapcsolatokat. Az előadások középpontjában a XIX. század két meghatározó jelentőségű nagysága áll, akik sok szállal kötődtek Miskolchoz.

Elsőként Déryné Széppataki Róza levelezésein, visszaemlékezésein keresztül, magánélete kulcsszereplőit sorra véve ismerhetjük meg a művészóriás fordulatokkal teli életútját. Mindeközben kirajzolódik a korabeli magyar színészet családias közege. Második alkalommal Jókainé Laborfalvi Róza az írófejedelemhez kötődő fordulatokkal teli kapcsolata kerül ref­lektorfénybe. Ez a szerelem túlmutat a színház világán, hiszen a színésznőnek nagy szerepe volt férje pályájának alakulásában is.

A Műfajteremtők című előadások középpontjában a XIX. század új zenés színházi műfaja, az operett áll. A június 22-i est átfogó képet rajzol a francia operett magyarországi meghonosítójának, Latabár Endrének az életpályájáról. A mintegy száz évig uralkodó műfajjal a miskolciak az elsők között ismerkedhettek meg: Latabár – Pest-Budát megelőzve – már miskolci direktorként is műsorra tűzte az akkor legmodernebbnek számító, szatírát és pikantériát ötvöző francia operetteket.

A június 29-i előadás átvezet a XX. századba. A század végén diadalútjára induló Lehár Ferenc művészetéről esik majd szó mint a magyar operett első világszínvonalú és nemzetközi elismerést kiváltó zeneszerzőjéről. Lehárra is érvényes a „műfajteremtő” jelző: bár a XIX. század stílusán nevelkedett és indult el pályáján 1888-ban, ám idővel új utat nyitott a nyugat-európai operett történetében. Az életmű megismertetését kiegészíti Klemen Terézia – Margitay Zoltán: Az Operettkirály – Lehár Ferenc életútja című tavaly megjelent kötetének bemutatója.


Ajánló

A Páholy 25 rendezvényei a Miskolci Galéria – Thália-házban (Miskolc, Déryné u. 3.)

Június 15., kedd

17:00 – Szerelmi levelező – Déryné Széppataki Róza

Június 18., péntek

17:00 – Szerelmi levelező – Jókainé Laborfalvi Róza

Június 22., kedd

17:00 – Műfajteremtők – Latabár Endre

Június 29., kedd

17:00 – Műfajteremtők – Lehár Ferenc

(A borítóképen: Mikita Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában