Nyertes pályázat

2021.06.26. 14:00

A színes kreációk karakteressé teszik a várost

A település egyik lakóépületének homlokzatát hamarosan egy újabb színes alkotás fogja díszíteni.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónktól

A Barcika Art Kft. által kiírt alkotói pályázat nyertes installációterve Móricz József nevéhez köthető. A kazincbarcikai építész esetében nem volt kérdés, hogy jelentkezzen a megmérettetésre, vagy sem, mivel úgy gondolta, ez egy jó lehetőség, hogy megmutathassa magát. Az általa megálmodott alkotás a Mátyás király út 1–7. számú lakóépület homlokzatára fog felkerülni.

Önmegvalósítás is

– A korábbi „Kazincbarcika Kapuja” építészeti pályázaton is részt vettem, amit igazán tanulságosnak gondolok. A tervpályázatok szerintem rendkívül hasznosak a szakmai fejlődés szempontjából, sokat lehet tanulni belőlük. Az építészszakma pedig a sok nehézség ellenére számomra azért szerethető, mert minden alkotásnak kézzel fogható eredménye van, ha nem is feltétlen megvalósított épület formájában, de tervrajzként mindenképpen. Ez akármennyire mérnöki teljesítmény, mindig egy kis darab magamból, mindenben van egy kis önmegvalósítás is – osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait az építész.

– A konkrét nyertes pályaművet nem mutathatom még be, egyelőre annyit mondhatok, hogy a fal síkjából kiemelkedő kerékpáros alkotásról van szó. A pályázatban szempont volt a megvalósíthatóság, így a térbeli alkotás műszaki megoldásaira is gondoltam, ennek részletterveit is csatoltam a benyújtott látványképekhez. A munka elejétől a végéig teljesen önálló volt, nem szerettem volna, ha bárki befolyásol. Az alapötlet vízióként jött, aztán persze volt még 2-3 ötletem, amit vázlatszinten kidolgoztam. A megérzéseimre hagyatkozva döntöttem el, hogy melyiket nevezem be – emlékezett vissza József.

– A megvalósíthatóság részletes kivitelezői egyeztetéseket igényel, akármennyire is átgondolt egy pályamű, a létrehozásánál felmerülhetnek olyan kérdések, amik a végső megjelenését befolyásolják – tette hozzá.

Hitelesnek érzi

– Hihetetlen jó érzés volt, mikor felhívtak, hogy az én pályázatomat ítélték a legjobbnak. Kíváncsi vagyok a többi pályaműre és az értékelés szempontjaira, hiszen abból is tanulhatok – folytatta.

„A megérzéseimre hagyatkozva döntöttem el, hogy melyiket nevezem be”

– Móricz József

– A pályázat témájával kapcsolatban szerencsés egybeesés, hogy aktívan kerékpározom, korábban kipróbáltam magam amatőr szintű versenyeken is. Két sportegyesület tagja vagyok – többek között a Kerékpár Klub Kazincbarcikáé (team3K). Bár az utóbbi egy évben inkább a szakmámra koncentráltam, így kicsit háttérbe szorult a sportolás. A közösségi oldalamon is döntő többségében kerékpáros képeim vannak, így ebből a szempontból hitelesnek gondolom a művemet, jól reflektál a mozgás szeretetét, az egészséges életmódot hirdető pályázati kikötésre. A beadott pályamű rendkívül egyszerű, az újrahasznosítás is megjelenik benne, hiszen a környezettudatosság számomra egyfajta mértékletességet jelent, azt, hogy annyit fogyasztunk és használunk, amennyi szükséges. Ezt az alapelvet igyekszem a hivatásomban is alkalmazni. Ha meg tudjuk határozni pontosan az igényeinket, átgondoljuk, hogy mire és hogyan fogjuk használni az épületet, kerüljük az öncélúságot és a pazarlást, egyszerű szerkezeteket és megoldásokat alkalmazunk, tiszteljük és figyelembe vesszük a környezetünket, jó úton vagyunk a környezettudatosság felé. Ez persze nem csak a tervezőn múlik, a megbízói oldalról is szükséges az igény, és nem csak az építészet vonatkozásában igaz. Az pedig, hogy valami esztétikus legyen, alapvetően a jó arányokon múlik, így nem feltétlenül kell valaminek drágának lennie ahhoz, hogy szép legyen. A művészet és a környezettudatosság is megférhet egymás mellett, ha a fenti alapelveket figyelembe vesszük – hangsúlyozta.

Látványos fejlődés

– Egy várost az tesz igazán széppé, ha élő és élhető. Ilyen szempontból Kazincbarcikának jó adottságai vannak, rengeteg a zöldfelület, közterei és néhány középülete is megújult az utóbbi időben, a színes alkotások feldobják a hangulatot. A Kolorcity branddel és a falfestésekkel országos szinten bekerültünk a köztudatba, ami jót tett a település hírnevének. Tagadhatatlan, hogy a város látványos fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. Az alkotások jelentőségét a legjobban talán úgy lehet szemléltetni, ha elképzeljük vagy visszaemlékszünk, milyenek voltak nélkülük a házfalak. Gondoljunk bele, ha eltűnnének, a helyettük maradó szürkeség és üres felületek milyen hiányérzetet okoznának, eltűnne a város így kialakult karaktere. Ettől függetlenül a művészeti alkotások akkor tudják pozitívan befolyásolni a közérzetet igazán, ha az életünk többi területe is rendben működik – mondta végül ­Móricz József.

(A borítóképen: Móricz József )

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában